Fusilli z kurczakiem w sosie pomidorowym z czarnym sezamem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Niecodzienne połączenie dodatków do makaronu: pierś kurczaka, por i czarny sezam. To dobre połączenie smakowe ale przez wszystkim duża ilość protein z mięsa - aż 48.9 g (98% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby) i prozdrowotne właściwości czarnego sezamu. Warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen. No i jest bardzo smaczny, nadaje charakter potrawie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 488
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.9g13%
Węglowodany 49.8g17%
Białko 48.9g98%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu fusilli (waga przed ugotowaniem)
 200 g mięsa z piersi kurczaka
 35 g pora
 10 g czosnku (2 ząbki)
 200 g pomidorów krojonych z puszki (1/2 puszki)
 1 łyżeczek czarnego sezamu
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Na suchej patelni przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki, krążki pora (zielona część) i kurczaka pokrojonego w kawałki.

2

Jeżeli użyjemy patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick, to nie musimy używać do smażenia tłuszczu, uprażymy składniki "na sucho".

3

Następnie wlewamy pomidory z puszki, redukujemy i dorzucamy ugotowany al dente makaron.

4

Teraz spora ilość czarnego sezamu (1 łyżeczka) i sos nabiera głębi i kolor z czerwonego zmienia się na brunatny:-)

5

A sezam jest bardzo zdrowy, pisałam już o tym ale powtórzę: warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen.

Składniki

 50 g makaronu fusilli (waga przed ugotowaniem)
 200 g mięsa z piersi kurczaka
 35 g pora
 10 g czosnku (2 ząbki)
 200 g pomidorów krojonych z puszki (1/2 puszki)
 1 łyżeczek czarnego sezamu
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Na suchej patelni przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki, krążki pora (zielona część) i kurczaka pokrojonego w kawałki.

2

Jeżeli użyjemy patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick, to nie musimy używać do smażenia tłuszczu, uprażymy składniki "na sucho".

3

Następnie wlewamy pomidory z puszki, redukujemy i dorzucamy ugotowany al dente makaron.

4

Teraz spora ilość czarnego sezamu (1 łyżeczka) i sos nabiera głębi i kolor z czerwonego zmienia się na brunatny:-)

5

A sezam jest bardzo zdrowy, pisałam już o tym ale powtórzę: warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen.

Fusilli z kurczakiem w sosie pomidorowym z czarnym sezamem
(Visited 738 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *