Niecodzienne połączenie dodatków do makaronu: pierś kurczaka, por i czarny sezam. To dobre połączenie smakowe ale przez wszystkim duża ilość protein z mięsa - aż 48.9 g (98% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby) i prozdrowotne właściwości czarnego sezamu. Warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen. No i jest bardzo smaczny, nadaje charakter potrawie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 488
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 7.9g13%
- Węglowodany 49.8g17%
- Białko 48.9g98%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Na suchej patelni przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki, krążki pora (zielona część) i kurczaka pokrojonego w kawałki.
Jeżeli użyjemy patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick, to nie musimy używać do smażenia tłuszczu, uprażymy składniki "na sucho".
Następnie wlewamy pomidory z puszki, redukujemy i dorzucamy ugotowany al dente makaron.
Teraz spora ilość czarnego sezamu (1 łyżeczka) i sos nabiera głębi i kolor z czerwonego zmienia się na brunatny:-)
A sezam jest bardzo zdrowy, pisałam już o tym ale powtórzę: warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen.
Składniki
Sposób przygotowania
Na suchej patelni przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki, krążki pora (zielona część) i kurczaka pokrojonego w kawałki.
Jeżeli użyjemy patelni granitowej (najlepiej) lub innej z powłoką non-stick, to nie musimy używać do smażenia tłuszczu, uprażymy składniki "na sucho".
Następnie wlewamy pomidory z puszki, redukujemy i dorzucamy ugotowany al dente makaron.
Teraz spora ilość czarnego sezamu (1 łyżeczka) i sos nabiera głębi i kolor z czerwonego zmienia się na brunatny:-)
A sezam jest bardzo zdrowy, pisałam już o tym ale powtórzę: warto go włączyć do diety, bo to nasiono, które ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone (oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy), kwas foliowy, metioninę (aminokwas), witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan, miedź i selen.