Francuska zupa cebulowa

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Bardzo łatwa, smaczna zupa cebulowa na białym winie. I niekoniecznie z grzankami pod serem gruyere;-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 500 ml

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 230
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2.9g5%
Węglowodany 34.5g12%
Białko 8.7g18%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 650 g 4 bardzo duże cebule
 1 łyżeczek masła (lub oliwa dla wegan)
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżka suszonego tymianku
 750 ml białego wina (lepsze półwytrawne)
 2 szklanki bulionu ( u mnie drobiowy)
 przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebule obrać. pokroić w półplasterki.

2

W garnku lub dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, gałkę muszkatołową (odrobinę!), cukier...

3

Wlać 1 łyżkę zredukowanego już sosu/kremu balsamico.

4

Zalać winem...

5

...uzupełnić bulionem, dodać tymianek, sól i pieprz,. Ewentualnie zamiast soli można dać sos sojowy - będzie ciemniejsza.

6

Gotować cebulę do miękkości ale nie do całkowitego rozpadnięcia, fajnie jak można ją w zupie wyraźnie wyczuć.

7

Najlepiej smakuje z grzankami zapieczonymi pod serem gruyere ale chedar też jest super.
Dla porównania: porcja zupy z 4 grzankami z serem ma takie makro: 570 kcal, 26,40 g białka, 56,80 g węglowodanów i 24,80 g tłuszczu. Też nie ma tragedii:-)

Składniki

 650 g 4 bardzo duże cebule
 1 łyżeczek masła (lub oliwa dla wegan)
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżka octu balsamicznego
 2 łyżka suszonego tymianku
 750 ml białego wina (lepsze półwytrawne)
 2 szklanki bulionu ( u mnie drobiowy)
 przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Cebule obrać. pokroić w półplasterki.

2

W garnku lub dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, gałkę muszkatołową (odrobinę!), cukier...

3

Wlać 1 łyżkę zredukowanego już sosu/kremu balsamico.

4

Zalać winem...

5

...uzupełnić bulionem, dodać tymianek, sól i pieprz,. Ewentualnie zamiast soli można dać sos sojowy - będzie ciemniejsza.

6

Gotować cebulę do miękkości ale nie do całkowitego rozpadnięcia, fajnie jak można ją w zupie wyraźnie wyczuć.

7

Najlepiej smakuje z grzankami zapieczonymi pod serem gruyere ale chedar też jest super.
Dla porównania: porcja zupy z 4 grzankami z serem ma takie makro: 570 kcal, 26,40 g białka, 56,80 g węglowodanów i 24,80 g tłuszczu. Też nie ma tragedii:-)

Francuska zupa cebulowa
(Visited 1 944 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *