Filet rybny w duszonych w warzywach

Kategoria, , Tags, , , Wybierz ilość porcji17 porcji

Warzywa przygotowałam jak do "ryby po grecku". A cała reszta to banał ale bardzo zdrowy, smaczny, no i niskokaloryczny.

Wartości odżywcze

17 ilość porcji

Serving size

100 g


Amount per serving
Ilość kalorii48
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.5g1%
Węglowodany 3.9g2%
Białko 7.4g15%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 650 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
 3 marchewki
 0,50 selera
 1 pietruszka
 1 cebula
 ¼ pora
 0,50 szklanka passaty
 200 g pomidorów krojonych z puszki
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej)
 przyprawy: liść laurowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, bazylia suszona, tymianek, sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne zetrzeć na tarce (grube oczka), pora i cebulę pokroić w plasterki. Warzywa i przyprawy przełożyć do garnka, podlać bulionem, dorzucić przyprawy i dusić. Pod koniec dodać passatę, przecier i pomidory z puszki. Odparować . Ja nie użyłam w ogóle tłuszczu więc nic nie przesmażałam, kolejność wrzucania warzyw do garnka dowolna. Sporo tego więc dusiło się ponad godzinę.

2

Rybę ułożyłam na foli aluminiowej, przykryłam drugą folia i tak upiekłam. 20 minut i gotowe.

3

Poprzekładałam w dużym naczyniu warstwami: warzywa, ryba, warzywa, ryba warzywa.

4

Przykryłam folią spożywczą i gotowe. Wyszło 1700 g potrawy zwanej (nie wiedzieć dlaczego) "rybą po grecku"

5

Oczywiście to danie zjada się zazwyczaj na zimno ale na ciepło jest znakomitym, niskokalorycznym i zdrowym obiadkiem.

6

Niezłą porcję (400 g) wyłożyłam na patelnię granitową, podlałam 0/5 szklanki wody i przykryłam. Na małym ogniu ok 15 minut i gotowe:-)

7

Obowiązkowo zielenina no i czarny sezam (samo zdrowie) !

Składniki

 650 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
 3 marchewki
 0,50 selera
 1 pietruszka
 1 cebula
 ¼ pora
 0,50 szklanka passaty
 200 g pomidorów krojonych z puszki
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej)
 przyprawy: liść laurowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, bazylia suszona, tymianek, sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne zetrzeć na tarce (grube oczka), pora i cebulę pokroić w plasterki. Warzywa i przyprawy przełożyć do garnka, podlać bulionem, dorzucić przyprawy i dusić. Pod koniec dodać passatę, przecier i pomidory z puszki. Odparować . Ja nie użyłam w ogóle tłuszczu więc nic nie przesmażałam, kolejność wrzucania warzyw do garnka dowolna. Sporo tego więc dusiło się ponad godzinę.

2

Rybę ułożyłam na foli aluminiowej, przykryłam drugą folia i tak upiekłam. 20 minut i gotowe.

3

Poprzekładałam w dużym naczyniu warstwami: warzywa, ryba, warzywa, ryba warzywa.

4

Przykryłam folią spożywczą i gotowe. Wyszło 1700 g potrawy zwanej (nie wiedzieć dlaczego) "rybą po grecku"

5

Oczywiście to danie zjada się zazwyczaj na zimno ale na ciepło jest znakomitym, niskokalorycznym i zdrowym obiadkiem.

6

Niezłą porcję (400 g) wyłożyłam na patelnię granitową, podlałam 0/5 szklanki wody i przykryłam. Na małym ogniu ok 15 minut i gotowe:-)

7

Obowiązkowo zielenina no i czarny sezam (samo zdrowie) !

Notes

Filet rybny w duszonych w warzywach
(Visited 4 883 times, 83 visits today)

2 Comments

  1. Zbig 10 maja 2025 at 18:31

    Folia alu to syf. Al przechodzi do potraw, z kwaśnymi reaguje mocniej. Jakby nie można było ryby zrobić w szklanym naczyniu, na parze lub na patelni grillowej!

    Reply
    1. ania 10 maja 2025 at 19:18

      Dziękuję za komentarz! Zgadzam się, że folia aluminiowa może budzić kontrowersje, zwłaszcza w połączeniu z kwaśnymi składnikami. Rzeczywiście, w takich przypadkach może dojść do reakcji, która wpłynie na smak. Jednak kiedy używamy jej do pieczenia czy grillowania, gdzie nie ma kontaktu z kwasami, wszystko jest w porządku. Ale masz rację, że ryba na parze, w szklanym naczyniu lub na patelni grillowej to świetne alternatywy! W kuchni (jak i w życiu) – każdy wybiera, co mu najbardziej pasuje, i liczy się efekt końcowy. Pozdrawiam serdecznie, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *