Fasola z chorizo w pomidorach

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pomysł na wykorzystanie "wczorajszej fasoli". Można zrobić sałatki na bazie fasoli (zajrzyjcie po propozycje) albo przygotować z niej ciepły posiłek, nieco inny niż klasyczna "fasolka po bretońsku"

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 518
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.7g35%
Węglowodany 47.6g16%
Białko 30.2g61%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g chorizo picante
 150 g ugotowanej fasoli "piękny jaś"
 2 łyżka kaparów
 8 pieczarek
 200 ml passaty
 przyprawy: czubryca zielona (mieszanka przypraw z Bałkanów), chilli, sól

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę chorizo pokroić w półplasterki, pieczarki w mniejsze kawałki - przesmażyć bez tłuszczu w granitowym rondlu (lub innej z powłoką non-stick). Dorzucić ugotowaną wcześniej fasolę. Krótko podsmażyć mieszając.

2

Dodać passatę.

3

Dodać wszystkie przyprawy. 3 minuty na dużym ogniu i gotowe.

4

Na talerzu posypać zieleniną (np. natką pietruszki).

Składniki

 50 g chorizo picante
 150 g ugotowanej fasoli "piękny jaś"
 2 łyżka kaparów
 8 pieczarek
 200 ml passaty
 przyprawy: czubryca zielona (mieszanka przypraw z Bałkanów), chilli, sól

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę chorizo pokroić w półplasterki, pieczarki w mniejsze kawałki - przesmażyć bez tłuszczu w granitowym rondlu (lub innej z powłoką non-stick). Dorzucić ugotowaną wcześniej fasolę. Krótko podsmażyć mieszając.

2

Dodać passatę.

3

Dodać wszystkie przyprawy. 3 minuty na dużym ogniu i gotowe.

4

Na talerzu posypać zieleniną (np. natką pietruszki).

Fasola z chorizo w pomidorach
(Visited 508 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *