Bardzo szybkie danie dla głodnej osoby. Porządna porcja białka, mało kalorii i to wszystko w jednym, sezonowym daniu z przepysznym czosnkiem niedźwiedzim. A ten jest bardzo krótko dostępny, więc jak się pojawia na lokalnych placykach, warto go zakupić w większej ilości i zajadać jak rarytas.A nadwyżki można przerobić na pesto, poporcjować i zamrozić. Można też mrozić świeże liście - nie tracą na aromacie a są świetnym dodatkiem do wielu dań.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 377
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 4.2g7%
- Węglowodany 34.2g12%
- Białko 50.1g101%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę pokroiłam z grubsza, cukinię w kostkę, cebulę w plasterki. Wrzuciłam na patelnię i od razu dodałam polędwiczki kurczaka. Wszystko najpierw krótko smażyłam na suchej patelni, na dużym ogniu, jak mięso "zamknęło się" zmniejszyłam ogień i dusiłam chwilę.
Dodałam posiekany czosnek niedźwiedzi...
... i odsączoną cieciorkę z puszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko chwilę dusiłam do chwili, aż mięso było gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Paprykę pokroiłam z grubsza, cukinię w kostkę, cebulę w plasterki. Wrzuciłam na patelnię i od razu dodałam polędwiczki kurczaka. Wszystko najpierw krótko smażyłam na suchej patelni, na dużym ogniu, jak mięso "zamknęło się" zmniejszyłam ogień i dusiłam chwilę.
Dodałam posiekany czosnek niedźwiedzi...
... i odsączoną cieciorkę z puszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko chwilę dusiłam do chwili, aż mięso było gotowe.