Curry to danie kuchni indyjskiej. Moje jest lekko słodkie, ostre, bardzo aromatyczne i obłędnie pyszne. A do tego fit i mocno proteinowe - w sam raz dla osób aktywnych fizycznie:-)
Wielkość porcji 220 g
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 289
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11g17%
- Węglowodany 12.8g5%
- Białko 34.6g70%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki.
Mięso przesmażyć bez tłuszczu w garnku z powłoką non-stick (najlepsza jest granitowa), dorzucić suche przyprawy.
Następnie dodać cale daktyle.
Chwilę dusić aż mięso się obsmaży z każdej strony.
Teraz trzeba wlać albo szklankę bulionu a jak nie macie (ja akurat nie miałam), można dolać wodę i dorzucić 1 kostkę rosołową (najlepiej BIO).
Dodajemy pastę curry - mi wystarczyły 2 łyżeczki ale jak wolicie ostrzej to dajcie więcej. Porządnie rozmieszajcie pastę i podduście całość kilka minut żeby zredukować nadmiar płynu. To danie to nie zupa:-)
Teraz zalejcie roślinną śmietanką albo mlekiem kokosowym light.
Na końcu dorzućcie cieciorkę a jak nie macie to pomińcie ten składnik.
Teraz świeża kolendra i gotowe:-)
100 g ryżu jaśminowego i ok 220 g curry to jest 419 kcal: 37,20 g białka, 41 g węglowodanów i 11.3 g tłuszczu.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki.
Mięso przesmażyć bez tłuszczu w garnku z powłoką non-stick (najlepsza jest granitowa), dorzucić suche przyprawy.
Następnie dodać cale daktyle.
Chwilę dusić aż mięso się obsmaży z każdej strony.
Teraz trzeba wlać albo szklankę bulionu a jak nie macie (ja akurat nie miałam), można dolać wodę i dorzucić 1 kostkę rosołową (najlepiej BIO).
Dodajemy pastę curry - mi wystarczyły 2 łyżeczki ale jak wolicie ostrzej to dajcie więcej. Porządnie rozmieszajcie pastę i podduście całość kilka minut żeby zredukować nadmiar płynu. To danie to nie zupa:-)
Teraz zalejcie roślinną śmietanką albo mlekiem kokosowym light.
Na końcu dorzućcie cieciorkę a jak nie macie to pomińcie ten składnik.
Teraz świeża kolendra i gotowe:-)
100 g ryżu jaśminowego i ok 220 g curry to jest 419 kcal: 37,20 g białka, 41 g węglowodanów i 11.3 g tłuszczu.