Chilli con carne to typowe danie kuchni tex-mex. Mięso z papryczkami, fasola i kukurydzą, doprawiane na ostro albo łagodniej jest bardzo sycącym posiłkiem, popularnym nawet w fastfoodach teksańskich. Moja wersja jest bardziej fit:-)
Wielkość porcji 375
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 290
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6g10%
- Węglowodany 26g9%
- Białko 33g66%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba upiec paprykę: wyciągamy z każdej papryki gniazdo nasienne, przekrajamy na pól i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, 30 min, 230 C. Ma być lekko przypalona
Gorącą paprykę wkładamy do worka, jak wystygnie, bez problemu zejdzie z niej skóra.
Paprykę kroimy w paski, mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
Następnie przekładamy do dużego garnka i dodajemy pozostałe składniki: wszystkie przyprawy, zalewę z odsączonej fasoli, pokrojoną cebulę, czosnek w plasterki i ok 500 ml wody.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 45 min, następnie dodajemy: fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Uzupełniamy woda do uzyskania odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą.
Podajemy z ryżem, plackami kukurydzianymi, naleśnikami...
Składniki
Sposób przygotowania
Najpierw trzeba upiec paprykę: wyciągamy z każdej papryki gniazdo nasienne, przekrajamy na pól i układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, 30 min, 230 C. Ma być lekko przypalona
Gorącą paprykę wkładamy do worka, jak wystygnie, bez problemu zejdzie z niej skóra.
Paprykę kroimy w paski, mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni.
Następnie przekładamy do dużego garnka i dodajemy pozostałe składniki: wszystkie przyprawy, zalewę z odsączonej fasoli, pokrojoną cebulę, czosnek w plasterki i ok 500 ml wody.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 45 min, następnie dodajemy: fasolę, kukurydzę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Uzupełniamy woda do uzyskania odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą.
Podajemy z ryżem, plackami kukurydzianymi, naleśnikami...