Cashew butter chicken z ryżem jaśminowym i fasolką szparagową

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Polecam Wam pyszne mięsne danie na bazie masła orzechowego z nerkowców. Petarda! Koniecznie spróbujcie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 425
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10g16%
Węglowodany 49.2g17%
Białko 38.1g77%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g ryżu jaśminowego (waga po ugotowaniu)
 360 g fasolki szparagowej zielonej
 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
 2 łyżka sosu sojowego ciemnego
 20 g CASHEW BUTTER soft crunchy - masło z orzechów nerkowca od Olimp Sport Nutrition
 200 g pomidory krojone z puszki (1/2 puszki)
 25 g orzechy nerkowca
 75 g cebula
 10 g czosnek (w ząbki)
 1 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek kolendry mielonej
 0,50 łyżeczek imbiru (suszony)
 1 g płatków chilli
 1 kostka bulionu bio (np. od Alce Nero)
 sól, świeże zioła (u mnie kolendra)

Sposób przygotowania

1

Do dania zainspirowało mnie pyszne masło z nerkowców od Olimp Sport Nutrition, polecam:-)

2

Cebulkę i czosnek pokroiłam, wrzuciłam do suchego granitowego garnka (może być inny z powłoką non-stick). Dorzuciłam polędwiczki (Od razu wlałam sos sojowy.

3

Zapomniałam pokroić mięso, więc potem je trochę rozdrobniłam widelcem ale możecie je od razu pokroić na mniejsze kawałki.

4

W miseczce rozpuściłam we wrzątku (ok. 1 szklanki wody) kostkę bulionową bio (może być domowy bulion, nie miałam akurat). Dodałam wszystkie suche przyprawy...

5

..i solidna łyżkę masła z nerkowców (ok. 20 g).

6

Podsmażone mięso zalałam przygotowanym sosem (bulion+przyprawy+masło z nerkowców). Dodałam od razu pomidory z puszki i orzechy.

7

Dusiłam chwilę żeby zredukować nieco płyn - chciałam uzyskać konsystencję gęstego sosu - masło nerkowców świetnie zagęszcza:-)

8

Z podanych ilości wyszły trzy porcje. Danie kompletne to cashew butter chicken (czyli kurczak w maśle z nerkowców;-)), ryż jaśminowy (najlepszy do tego zestawu) i fasolka szparagowa - najlepsza świeża, ale jak po sezonie to inne zielone warzywo też będzie super, np. brokuł.

9

Gotowe danie posypałam świeżą kolendrą i dorzuciłam kilka nerkowców na wierzch, żeby podkreślić charakter i smak dania.

Składniki

 300 g ryżu jaśminowego (waga po ugotowaniu)
 360 g fasolki szparagowej zielonej
 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
 2 łyżka sosu sojowego ciemnego
 20 g CASHEW BUTTER soft crunchy - masło z orzechów nerkowca od Olimp Sport Nutrition
 200 g pomidory krojone z puszki (1/2 puszki)
 25 g orzechy nerkowca
 75 g cebula
 10 g czosnek (w ząbki)
 1 łyżeczek kuminu
 1 łyżeczek kolendry mielonej
 0,50 łyżeczek imbiru (suszony)
 1 g płatków chilli
 1 kostka bulionu bio (np. od Alce Nero)
 sól, świeże zioła (u mnie kolendra)

Sposób przygotowania

1

Do dania zainspirowało mnie pyszne masło z nerkowców od Olimp Sport Nutrition, polecam:-)

2

Cebulkę i czosnek pokroiłam, wrzuciłam do suchego granitowego garnka (może być inny z powłoką non-stick). Dorzuciłam polędwiczki (Od razu wlałam sos sojowy.

3

Zapomniałam pokroić mięso, więc potem je trochę rozdrobniłam widelcem ale możecie je od razu pokroić na mniejsze kawałki.

4

W miseczce rozpuściłam we wrzątku (ok. 1 szklanki wody) kostkę bulionową bio (może być domowy bulion, nie miałam akurat). Dodałam wszystkie suche przyprawy...

5

..i solidna łyżkę masła z nerkowców (ok. 20 g).

6

Podsmażone mięso zalałam przygotowanym sosem (bulion+przyprawy+masło z nerkowców). Dodałam od razu pomidory z puszki i orzechy.

7

Dusiłam chwilę żeby zredukować nieco płyn - chciałam uzyskać konsystencję gęstego sosu - masło nerkowców świetnie zagęszcza:-)

8

Z podanych ilości wyszły trzy porcje. Danie kompletne to cashew butter chicken (czyli kurczak w maśle z nerkowców;-)), ryż jaśminowy (najlepszy do tego zestawu) i fasolka szparagowa - najlepsza świeża, ale jak po sezonie to inne zielone warzywo też będzie super, np. brokuł.

9

Gotowe danie posypałam świeżą kolendrą i dorzuciłam kilka nerkowców na wierzch, żeby podkreślić charakter i smak dania.

Cashew butter chicken z ryżem jaśminowym i fasolką szparagową
(Visited 2 900 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *