Polecam Wam pyszne mięsne danie na bazie masła orzechowego z nerkowców. Petarda! Koniecznie spróbujcie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 425
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 10g16%
- Węglowodany 49.2g17%
- Białko 38.1g77%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Do dania zainspirowało mnie pyszne masło z nerkowców od Olimp Sport Nutrition, polecam:-)
Cebulkę i czosnek pokroiłam, wrzuciłam do suchego granitowego garnka (może być inny z powłoką non-stick). Dorzuciłam polędwiczki (Od razu wlałam sos sojowy.
Zapomniałam pokroić mięso, więc potem je trochę rozdrobniłam widelcem ale możecie je od razu pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczce rozpuściłam we wrzątku (ok. 1 szklanki wody) kostkę bulionową bio (może być domowy bulion, nie miałam akurat). Dodałam wszystkie suche przyprawy...
..i solidna łyżkę masła z nerkowców (ok. 20 g).
Podsmażone mięso zalałam przygotowanym sosem (bulion+przyprawy+masło z nerkowców). Dodałam od razu pomidory z puszki i orzechy.
Dusiłam chwilę żeby zredukować nieco płyn - chciałam uzyskać konsystencję gęstego sosu - masło nerkowców świetnie zagęszcza:-)
Z podanych ilości wyszły trzy porcje. Danie kompletne to cashew butter chicken (czyli kurczak w maśle z nerkowców;-)), ryż jaśminowy (najlepszy do tego zestawu) i fasolka szparagowa - najlepsza świeża, ale jak po sezonie to inne zielone warzywo też będzie super, np. brokuł.
Gotowe danie posypałam świeżą kolendrą i dorzuciłam kilka nerkowców na wierzch, żeby podkreślić charakter i smak dania.
Składniki
Sposób przygotowania
Do dania zainspirowało mnie pyszne masło z nerkowców od Olimp Sport Nutrition, polecam:-)
Cebulkę i czosnek pokroiłam, wrzuciłam do suchego granitowego garnka (może być inny z powłoką non-stick). Dorzuciłam polędwiczki (Od razu wlałam sos sojowy.
Zapomniałam pokroić mięso, więc potem je trochę rozdrobniłam widelcem ale możecie je od razu pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczce rozpuściłam we wrzątku (ok. 1 szklanki wody) kostkę bulionową bio (może być domowy bulion, nie miałam akurat). Dodałam wszystkie suche przyprawy...
..i solidna łyżkę masła z nerkowców (ok. 20 g).
Podsmażone mięso zalałam przygotowanym sosem (bulion+przyprawy+masło z nerkowców). Dodałam od razu pomidory z puszki i orzechy.
Dusiłam chwilę żeby zredukować nieco płyn - chciałam uzyskać konsystencję gęstego sosu - masło nerkowców świetnie zagęszcza:-)
Z podanych ilości wyszły trzy porcje. Danie kompletne to cashew butter chicken (czyli kurczak w maśle z nerkowców;-)), ryż jaśminowy (najlepszy do tego zestawu) i fasolka szparagowa - najlepsza świeża, ale jak po sezonie to inne zielone warzywo też będzie super, np. brokuł.
Gotowe danie posypałam świeżą kolendrą i dorzuciłam kilka nerkowców na wierzch, żeby podkreślić charakter i smak dania.