Brownie z czerwonej fasoli i banana w wersji mocno proteinowej

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji16 porcji

Brownie z fasoli i banana robiłam wiele razy. Podstawowa wersja jest taka jak tutaj prezentuję ale jak już Wam raz wyjdzie, jak już raz posmakuje to spróbujcie pokombinować: przełożyć masą, oblać galaretką, posypać owocami czy orzechami. Oczywiście każdy dodatek to dodatkowe kalorie ale w końcu po to to ciasto jest tak bardzo fit, że można mu dołożyć dobrych kalorii:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 16


Ilość na porcję
Ilość kalorii 68
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g4%
Węglowodany 7.3g3%
Białko 3.8g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g banan (najlepiej mocno dojrzałe 2 sztuki)
 1 jajko
 1 białko jaja
 1 miarka odżywki białkowej
 2 łyżka czarnego kakao
 1 łyżeczek sody oczyszczonej
 240 g czerwonej fasoli (1 puszka po odsączeniu zalewy)
 50 ml mleka 0,5%
 50 g gorzkiej czekolady (min.70%)
 30 g konfitury z gorzkich pomarańcz (z kawałkami skórki)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki przygotować, bo ciasto robi się 5 minut!

2

Jajko + białko jaja ubić na puszysto.

3

Wszystkie składniki poza jajkami zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.

4

Połączyć ubite jajka ze zblendowaną masą.

5

Foremkę (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można kupić takie okrągłe, są bardzo wygodne, nic nie trzeba docinać).

6

Ciasto wstawić do piekarnika, nawet nie musi być gorący. ok 40-45 min, 180-200 C

7

Wyjąć z foremki, przestudzić.

8

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku, dodać konfiturę pomarańczową.

9

Polewa musi być gładka i lejąca.

10

Teraz trzeba ciasto przełożyć na talerz lub paterę, i całość oblać polewą. Zostawić do zastygnięcia. Ona nigdy nie będzie twarda, dżem sprawia, że jest cały czas lekko mokra i przyjemnie aksamitna.

11

Najlepiej wstawić całość do lodówki na ok, godzinę.

12

Ciasto jest w ogóle bez mąki, bez cukru, bez słodzików a jest słodkie. Bardzo polecam:-)

Składniki

 200 g banan (najlepiej mocno dojrzałe 2 sztuki)
 1 jajko
 1 białko jaja
 1 miarka odżywki białkowej
 2 łyżka czarnego kakao
 1 łyżeczek sody oczyszczonej
 240 g czerwonej fasoli (1 puszka po odsączeniu zalewy)
 50 ml mleka 0,5%
 50 g gorzkiej czekolady (min.70%)
 30 g konfitury z gorzkich pomarańcz (z kawałkami skórki)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki przygotować, bo ciasto robi się 5 minut!

2

Jajko + białko jaja ubić na puszysto.

3

Wszystkie składniki poza jajkami zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.

4

Połączyć ubite jajka ze zblendowaną masą.

5

Foremkę (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można kupić takie okrągłe, są bardzo wygodne, nic nie trzeba docinać).

6

Ciasto wstawić do piekarnika, nawet nie musi być gorący. ok 40-45 min, 180-200 C

7

Wyjąć z foremki, przestudzić.

8

W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku, dodać konfiturę pomarańczową.

9

Polewa musi być gładka i lejąca.

10

Teraz trzeba ciasto przełożyć na talerz lub paterę, i całość oblać polewą. Zostawić do zastygnięcia. Ona nigdy nie będzie twarda, dżem sprawia, że jest cały czas lekko mokra i przyjemnie aksamitna.

11

Najlepiej wstawić całość do lodówki na ok, godzinę.

12

Ciasto jest w ogóle bez mąki, bez cukru, bez słodzików a jest słodkie. Bardzo polecam:-)

Brownie z czerwonej fasoli i banana w wersji mocno proteinowej
(Visited 7 565 times, 28 visits today)

4 Comments

  1. Artur 21 października 2022 at 18:36

    Co mozna dodac zamiast konfitury pomarańczowej?

    Reply
    1. ania 22 października 2022 at 19:40

      Nic nie dodawaj, nie jest konieczna i nie wpłynie znacząco na konsystencję.

      Reply
  2. Aga 26 lipca 2024 at 11:39

    czy można zastąpić odżywkę i czym?

    Reply
    1. ania 30 lipca 2024 at 11:36

      Cześć, nie wiem czym można zastąpić, chyba najlepiej po prostu pominąć ją zupełnie. Na konsystencję to znacząco nie wpłynie, będzie jedynie mniej białka w cieście.
      Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *