Rydze z patelni, fasolka szparagowa i ziemniaki z posypką pietruszkowo-czosnkową

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Rydze to moje ukochane grzyby. Cały rok czekam, żeby sobie przygotować rydze z patelni i zajadać się nimi trzy razy dziennie. Ważne, żeby nie zagłuszyć ich smaku. U mnie więc ascetycznie: ziemniaczki, fasolka i posypka z natki i czosnku w oliwie. Rewelacja:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 507
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.9g26%
Węglowodany 76.5g26%
Białko 14g29%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 210 g ugotowanych ziemniaków (3 średnie)
 200 g fasolki szparagowej
 180 g rydzów
 10 g czosnku ( 2 ząbki)
 15 g oliwy z oliwek
 natka pietruszki
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Rydze przesmażyłam na oliwie, trzeba je porządnie posolić i popieprzyć, ja dodatkowo aromatyzują czosnkiem, który potem usuwam, żeby się nie spalił.

2

Po zdjęciu z patelni rydzów, na tę samą patelnię wrzucam przeciśnięty czosnek i posiekaną drobno natkę.

3

Ziemniaki, fasolkę i rydze wykładam na talerz, posypka ląduje na wierzchu...

4

5

6

7

8

Składniki

 210 g ugotowanych ziemniaków (3 średnie)
 200 g fasolki szparagowej
 180 g rydzów
 10 g czosnku ( 2 ząbki)
 15 g oliwy z oliwek
 natka pietruszki
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Rydze przesmażyłam na oliwie, trzeba je porządnie posolić i popieprzyć, ja dodatkowo aromatyzują czosnkiem, który potem usuwam, żeby się nie spalił.

2

Po zdjęciu z patelni rydzów, na tę samą patelnię wrzucam przeciśnięty czosnek i posiekaną drobno natkę.

3

Ziemniaki, fasolkę i rydze wykładam na talerz, posypka ląduje na wierzchu...

4

5

6

7

8

Rydze z patelni, fasolka szparagowa i ziemniaki z posypką pietruszkowo-czosnkową
(Visited 2 439 times, 21 visits today)

2 Comments

  1. Katarzyna 11 października 2024 at 13:05

    Ile czasu należy smażyć takie rydze?

    Reply
    1. ania 16 października 2024 at 09:50

      Dzień dobry, krótko ale intensywnie, żeby szybko odparowały wodę. Zależy jaka patelnia (tą z grubym dnem, trzeba porządnie rozgrzać), i ile grzybów na niej będzie. Im mniej (luźniej na patelni) tym lepiej. Pozdrawiam, Ania

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *