Pieczywo proteinowe z awokado, pstrągiem tęczowym i jajkiem w koszulce, sałatka na ciepło z pora i papryki

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Mając trochę więcej czasu na przygotowania śniadania "takiego jak lubię" czyli z jajkiem w koszulce, kombinuję z różnymi dodatkami. Rzadko planuję wcześniej i robię zakupy pod to konkretne śniadanie, zazwyczaj robię przegląd lodówki i improwizuję. Dzisiaj pod przydługą nazwą posiłku kryje się kilka prostych składników połączonych w pysznym daniu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 486
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g43%
Węglowodany 27.2g10%
Białko 27.8g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 20 g pstrąga tęczowego wędzonego na zimno
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 65 g pora (zielona część)
 50 g papryki "red banana"
 1 łyżeczek ziarna konopii
 3 g oliwa w sprayu
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Pstrąg tęczowy zamiast łososia - taniej, trochę mniej kalorii a równie smacznie. Pora (zielona część) pokroiłam talarki, przesmażyłam na patelni spryskanej oliwą w sprayu. Odłożyłam na bok, i na tej samej patelni przesmażyłam paprykę pokrojoną w paski.

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Awokado pokroiłam w plasterki, ułożyłam na kromce pieczywa proteinowego, na to plaster pstrąga.

4

Na wierzchu kanapki położyłam jajko w koszulce, dokoła ciepłe warzywa.

5

Całość posypałam ziarnami konopi, trochę sezamu i gotowe.

6

7

8

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 20 g pstrąga tęczowego wędzonego na zimno
 50 g awokado Haas (1/2 owocu)
 65 g pora (zielona część)
 50 g papryki "red banana"
 1 łyżeczek ziarna konopii
 3 g oliwa w sprayu
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, pieprz, sezam

Sposób przygotowania

1

Pstrąg tęczowy zamiast łososia - taniej, trochę mniej kalorii a równie smacznie. Pora (zielona część) pokroiłam talarki, przesmażyłam na patelni spryskanej oliwą w sprayu. Odłożyłam na bok, i na tej samej patelni przesmażyłam paprykę pokrojoną w paski.

2

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

3

Awokado pokroiłam w plasterki, ułożyłam na kromce pieczywa proteinowego, na to plaster pstrąga.

4

Na wierzchu kanapki położyłam jajko w koszulce, dokoła ciepłe warzywa.

5

Całość posypałam ziarnami konopi, trochę sezamu i gotowe.

6

7

8

Pieczywo proteinowe z awokado, pstrągiem tęczowym i jajkiem w koszulce, sałatka na ciepło z pora i papryki
(Visited 216 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *