Mając trochę więcej czasu na przygotowania śniadania "takiego jak lubię" czyli z jajkiem w koszulce, kombinuję z różnymi dodatkami. Rzadko planuję wcześniej i robię zakupy pod to konkretne śniadanie, zazwyczaj robię przegląd lodówki i improwizuję. Dzisiaj pod przydługą nazwą posiłku kryje się kilka prostych składników połączonych w pysznym daniu.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 486
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.8g43%
- Węglowodany 27.2g10%
- Białko 27.8g56%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pstrąg tęczowy zamiast łososia - taniej, trochę mniej kalorii a równie smacznie. Pora (zielona część) pokroiłam talarki, przesmażyłam na patelni spryskanej oliwą w sprayu. Odłożyłam na bok, i na tej samej patelni przesmażyłam paprykę pokrojoną w paski.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Awokado pokroiłam w plasterki, ułożyłam na kromce pieczywa proteinowego, na to plaster pstrąga.
Na wierzchu kanapki położyłam jajko w koszulce, dokoła ciepłe warzywa.
Całość posypałam ziarnami konopi, trochę sezamu i gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania
Pstrąg tęczowy zamiast łososia - taniej, trochę mniej kalorii a równie smacznie. Pora (zielona część) pokroiłam talarki, przesmażyłam na patelni spryskanej oliwą w sprayu. Odłożyłam na bok, i na tej samej patelni przesmażyłam paprykę pokrojoną w paski.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Awokado pokroiłam w plasterki, ułożyłam na kromce pieczywa proteinowego, na to plaster pstrąga.
Na wierzchu kanapki położyłam jajko w koszulce, dokoła ciepłe warzywa.
Całość posypałam ziarnami konopi, trochę sezamu i gotowe.