Czarne linguine z krewetkami i szparagami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Krewetki na śniadania, obiad i kolację? O tak! Mogę je jeść często, robię je zawsze w podobny sposób a urozmaicam dodatkami. Bo krewetki pasują do wszystkiego, a tylko od nas zależy czy to będzie danie obiadowe, imprezowa przekąska czy lekka sałatka. Nawet te zwykłe, mrożone krewetki są super, bo są niedrogie i smakują dobrze:-) Dzisiaj zajadam krewetki z makaronem linguine barwionym sepią i z sezonowym rarytasem - szparagami. Do tego coś chrupiącego (pistacje) i odrobina dobrego tłuszczu (olej z pistacji). Przepyszne jedzonko, w sam raz po aktywnym poranku

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 426
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.3g18%
Węglowodany 45.8g16%
Białko 37.7g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu linguine barwionego sepią
 200 g mrożonych krewetek
 140 g szparagów
 10 g pistacji
 10 g oleju z pistacji
 10 g czosnku (1 ząbki)
 suszone pomidorki (przyprawa "bruschetta"), chilli

Sposób przygotowania

1

Makaron ugotować al dente.

2

Krewetki rozmrozić, oczyścić ze skorupek. Ja wyciągam z zamrażalnika wychodząc na trening albo do pracy i po powrocie mam gotowe do dalszej obróbki.

3

Następnie wrzucić je na spryskaną sprayem (oliwa lub olej) patelnię, oprószyć chilli, przyprawą "bruschetta" (czyli suszone pomidory), dodać 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i bardzo krótko zrobić.

4

Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 2-3 minuty (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty. Ważne: szparagi trzeba najpierw pozbawić twardej i łykowatej, dolnej części łodygi. Trzeba po prostu odłamać - zazwyczaj pęka w miejscu, gdzie kończy się ta twarda i niezjadliwa część.

5

Przygotowane składniki wyłożyć na talerz, można wymieszać ale osobno pięknie się komponują:-)

6

Całość posypałam posiekanymi z grubsza pistacjami i skropiłam olejem z pistacji.

7

Składniki

 50 g makaronu linguine barwionego sepią
 200 g mrożonych krewetek
 140 g szparagów
 10 g pistacji
 10 g oleju z pistacji
 10 g czosnku (1 ząbki)
 suszone pomidorki (przyprawa "bruschetta"), chilli

Sposób przygotowania

1

Makaron ugotować al dente.

2

Krewetki rozmrozić, oczyścić ze skorupek. Ja wyciągam z zamrażalnika wychodząc na trening albo do pracy i po powrocie mam gotowe do dalszej obróbki.

3

Następnie wrzucić je na spryskaną sprayem (oliwa lub olej) patelnię, oprószyć chilli, przyprawą "bruschetta" (czyli suszone pomidory), dodać 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i bardzo krótko zrobić.

4

Szparagi ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 2-3 minuty (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty. Ważne: szparagi trzeba najpierw pozbawić twardej i łykowatej, dolnej części łodygi. Trzeba po prostu odłamać - zazwyczaj pęka w miejscu, gdzie kończy się ta twarda i niezjadliwa część.

5

Przygotowane składniki wyłożyć na talerz, można wymieszać ale osobno pięknie się komponują:-)

6

Całość posypałam posiekanymi z grubsza pistacjami i skropiłam olejem z pistacji.

7

Czarne linguine z krewetkami i szparagami
(Visited 636 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *