Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 510
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 20.9g33%
- Węglowodany 65.1g22%
- Białko 15g30%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić w ćwiartki, podprażyć do odparowania, podlać sosem sojowym.
Jak sos odparuje wlać mleko kokosowe, zagotować i wyłączyć.
Liście pak choi podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pora pokrojowego w talarki, zdjąć.
Teraz na patelnię dać groszek zamrożony i dać mu chwilę.
Makaron al dente dodać do pieczarek, wyłożyć na środek talerza.
Dookoła poukładać warzywa: awokado pokrojone w plasterki, pora, groszek i pak choi.
Całośćc posypać jasnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić w ćwiartki, podprażyć do odparowania, podlać sosem sojowym.
Jak sos odparuje wlać mleko kokosowe, zagotować i wyłączyć.
Liście pak choi podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć pora pokrojowego w talarki, zdjąć.
Teraz na patelnię dać groszek zamrożony i dać mu chwilę.
Makaron al dente dodać do pieczarek, wyłożyć na środek talerza.
Dookoła poukładać warzywa: awokado pokrojone w plasterki, pora, groszek i pak choi.
Całośćc posypać jasnym sezamem.