Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Między makaronem pełnoziarnistym a "białym" nie ma znaczącej różnicy w kaloriach ale jest zasadnicza różnica w ilości składników odżywczych. O ile mąka biała i jej wytwory zawiera głównie kalorie, o tyle produkty z pełnego ziarna zawierają: błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, stanowiącego naturalną miotełkę dla jelit. Dzięki temu zapobiegają dolegliwościom trawiennym takim jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, a także wspierają zachowanie szczupłej sylwetki. Wielką zaletą produktów pełnoziarnistych jest to, że na długo zapewniają uczucie sytości. Dlatego zamieniajmy białe na pełnoziarniste kiedy tylko możemy. Makaron pełnoziarnisty (u mnie Barilla) z warzywnymi dodatkami, to moja pyszna propozycja dla tych co chcą jeść zdrowo.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 510
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.9g33%
Węglowodany 65.1g22%
Białko 15g30%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g spaghetti pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 100 g kapustki pak choi
 50 g groszku mrożonego
 50 g awokado (1/2 owocu)
 150 g pieczarek
 55 g pora (zielona część)
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 100 ml mleka kokosowego light
 1 łyżeczek oleju rzepakowego
 pieprz, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokroić w ćwiartki, podprażyć do odparowania, podlać sosem sojowym.

2

Jak sos odparuje wlać mleko kokosowe, zagotować i wyłączyć.

3

Liście pak choi podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni podsmażyć pora pokrojowego w talarki, zdjąć.

5

Teraz na patelnię dać groszek zamrożony i dać mu chwilę.

6

Makaron al dente dodać do pieczarek, wyłożyć na środek talerza.

7

Dookoła poukładać warzywa: awokado pokrojone w plasterki, pora, groszek i pak choi.

8

Całośćc posypać jasnym sezamem.

9

10

11

12

Składniki

 50 g spaghetti pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 100 g kapustki pak choi
 50 g groszku mrożonego
 50 g awokado (1/2 owocu)
 150 g pieczarek
 55 g pora (zielona część)
 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
 100 ml mleka kokosowego light
 1 łyżeczek oleju rzepakowego
 pieprz, jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Pieczarki pokroić w ćwiartki, podprażyć do odparowania, podlać sosem sojowym.

2

Jak sos odparuje wlać mleko kokosowe, zagotować i wyłączyć.

3

Liście pak choi podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni podsmażyć pora pokrojowego w talarki, zdjąć.

5

Teraz na patelnię dać groszek zamrożony i dać mu chwilę.

6

Makaron al dente dodać do pieczarek, wyłożyć na środek talerza.

7

Dookoła poukładać warzywa: awokado pokrojone w plasterki, pora, groszek i pak choi.

8

Całośćc posypać jasnym sezamem.

9

10

11

12

Spaghetti pełnoziarniste z awokado, porem, pak choi, groszkiem i pieczarkami
(Visited 589 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *