Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pesto

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Zielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 526
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.5g34%
Węglowodany 66.5g23%
Białko 12.9g26%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti)
 50 g groszku cukrowego
 50 g fasolki szparagowej
 30 g ugotowanego i obranego bobu
 30 g groszku mrożonego
 100 g cukinii (1/2 średniej)
 50 g pora (zielona część)
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka pesto
 sól, pieprz, ulubione zioła (np.prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Nastaw wodę na makaron a w tym czasie przygotuj warzywa.

2

Szpinak z czosnkiem upraż na patelni - krótko, tylko tyle, żeby listki zwiędły.

3

Fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo. Wyjmij.

4

W tej samej wodzie ugotuj groszek cukrowy, a potem groszek mrożony.

5

Pora pokrój na talarki i upraż przez chwilę.

6

Spryskaj patelnię tłuszczem i podsmaż krótko pokrojoną w kostkę cukinię.

7

Ja użyłam zamrożonego pesto z czosnku niedźwiedziego ale możesz użyć dowolnego pesto.

8

Makaron ugotuj al dente i możesz składać danie.

9

10

Składniki

 50 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie spaghetti)
 50 g groszku cukrowego
 50 g fasolki szparagowej
 30 g ugotowanego i obranego bobu
 30 g groszku mrożonego
 100 g cukinii (1/2 średniej)
 50 g pora (zielona część)
 50 g szpinaku baby
 10 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka pesto
 sól, pieprz, ulubione zioła (np.prowansalskie)

Sposób przygotowania

1

Nastaw wodę na makaron a w tym czasie przygotuj warzywa.

2

Szpinak z czosnkiem upraż na patelni - krótko, tylko tyle, żeby listki zwiędły.

3

Fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo. Wyjmij.

4

W tej samej wodzie ugotuj groszek cukrowy, a potem groszek mrożony.

5

Pora pokrój na talarki i upraż przez chwilę.

6

Spryskaj patelnię tłuszczem i podsmaż krótko pokrojoną w kostkę cukinię.

7

Ja użyłam zamrożonego pesto z czosnku niedźwiedziego ale możesz użyć dowolnego pesto.

8

Makaron ugotuj al dente i możesz składać danie.

9

10

Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pesto
(Visited 183 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *