Jak lubicie kaszę gryczaną, to podrzucam pomysł na szybkie jedzonko z sezonowym twistem w postaci kurek:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 483
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 29g45%
- Węglowodany 34.5g12%
- Białko 22.1g45%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurki przesmażyć krótko na maśle, posolić.
Kiełbasę przesmażyć na suchej granitowej patelni (najlepiej ale może być inna z powłoką non-stick).
Kaszę ugotować w proporcji 1 : 2 (czyli na 1 szklankę kaszy wlać 2 szklanki wody). Posolić, ja nie mieszam podczas gotowania (pod przykryciem gotować). Jak się woda zagotuje to zmniejszam ogień na minimum, do wchłonięcia całej wody i wyłączam. Odkrywam, żeby odparowała. jest wtedy sypka a ja taka lubię.
Teraz szybki temat: wszystko mieszamy, najlepiej na patelni w której smażyły się kurki, żeby kasza "zebrała" resztę masełka.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Posypać koniecznie zieleniną - u mnie natka pietruszki.
Składniki
Sposób przygotowania
Kurki przesmażyć krótko na maśle, posolić.
Kiełbasę przesmażyć na suchej granitowej patelni (najlepiej ale może być inna z powłoką non-stick).
Kaszę ugotować w proporcji 1 : 2 (czyli na 1 szklankę kaszy wlać 2 szklanki wody). Posolić, ja nie mieszam podczas gotowania (pod przykryciem gotować). Jak się woda zagotuje to zmniejszam ogień na minimum, do wchłonięcia całej wody i wyłączam. Odkrywam, żeby odparowała. jest wtedy sypka a ja taka lubię.
Teraz szybki temat: wszystko mieszamy, najlepiej na patelni w której smażyły się kurki, żeby kasza "zebrała" resztę masełka.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Posypać koniecznie zieleniną - u mnie natka pietruszki.