Filet rybny w duszonych w warzywach

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , Wybierz ilość porcji17 porcji

Warzywa przygotowałam jak do "ryby po grecku". A cała reszta to banał ale bardzo zdrowy, smaczny, no i niskokaloryczny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 17


Ilość na porcję
Ilość kalorii 48
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 0.5g1%
Węglowodany 3.9g2%
Białko 7.4g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 650 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
 3 marchewki
 0,50 selera
 1 pietruszka
 1 cebula
 ¼ pora
 0,50 szklanka passaty
 200 g pomidorów krojonych z puszki
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej)
 przyprawy: liść laurowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, bazylia suszona, tymianek, sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne zetrzeć na tarce (grube oczka), pora i cebulę pokroić w plasterki. Warzywa i przyprawy przełożyć do garnka, podlać bulionem, dorzucić przyprawy i dusić. Pod koniec dodać passatę, przecier i pomidory z puszki. Odparować . Ja nie użyłam w ogóle tłuszczu więc nic nie przesmażałam, kolejność wrzucania warzyw do garnka dowolna. Sporo tego więc dusiło się ponad godzinę.

2

Rybę ułożyłam na foli aluminiowej, przykryłam drugą folia i tak upiekłam. 20 minut i gotowe.

3

Poprzekładałam w dużym naczyniu warstwami: warzywa, ryba, warzywa, ryba warzywa.

4

Przykryłam folią spożywczą i gotowe. Wyszło 1700 g potrawy zwanej (nie wiedzieć dlaczego) "rybą po grecku"

5

Oczywiście to danie zjada się zazwyczaj na zimno ale na ciepło jest znakomitym, niskokalorycznym i zdrowym obiadkiem.

6

Niezłą porcję (400 g) wyłożyłam na patelnię granitową, podlałam 0/5 szklanki wody i przykryłam. Na małym ogniu ok 15 minut i gotowe:-)

7

Obowiązkowo zielenina no i czarny sezam (samo zdrowie) !

Składniki

 650 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
 3 marchewki
 0,50 selera
 1 pietruszka
 1 cebula
 ¼ pora
 0,50 szklanka passaty
 200 g pomidorów krojonych z puszki
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego lub rybnego (lepiej)
 przyprawy: liść laurowy, pieprz ziołowy, ziele angielskie, bazylia suszona, tymianek, sól

Sposób przygotowania

1

Warzywa korzenne zetrzeć na tarce (grube oczka), pora i cebulę pokroić w plasterki. Warzywa i przyprawy przełożyć do garnka, podlać bulionem, dorzucić przyprawy i dusić. Pod koniec dodać passatę, przecier i pomidory z puszki. Odparować . Ja nie użyłam w ogóle tłuszczu więc nic nie przesmażałam, kolejność wrzucania warzyw do garnka dowolna. Sporo tego więc dusiło się ponad godzinę.

2

Rybę ułożyłam na foli aluminiowej, przykryłam drugą folia i tak upiekłam. 20 minut i gotowe.

3

Poprzekładałam w dużym naczyniu warstwami: warzywa, ryba, warzywa, ryba warzywa.

4

Przykryłam folią spożywczą i gotowe. Wyszło 1700 g potrawy zwanej (nie wiedzieć dlaczego) "rybą po grecku"

5

Oczywiście to danie zjada się zazwyczaj na zimno ale na ciepło jest znakomitym, niskokalorycznym i zdrowym obiadkiem.

6

Niezłą porcję (400 g) wyłożyłam na patelnię granitową, podlałam 0/5 szklanki wody i przykryłam. Na małym ogniu ok 15 minut i gotowe:-)

7

Obowiązkowo zielenina no i czarny sezam (samo zdrowie) !

Filet rybny w duszonych w warzywach
(Visited 3 414 times, 64 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *