Podaję mój przepis na znakomity mięsny sos. Można go nazwać bolońskim, chociaż ten oryginalny "bolognese" ma znacznie mniej mięsa a więcej pomidorów.
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 20
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 130
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9g14%
- Węglowodany 3.5g2%
- Białko 8.3g17%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
2 średnie cebule pokroić w kosteczkę, 4-5 ząbków czosnku posiekać drobno albo pokroić w plasterki. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy w garnku z powłoką non-stick (najlepsze są te z granitową powłoką).
Następnie dorzucić pokrojoną drobno paprykę, potem mięso i cały czas mieszając smażyć i rozdrabniać jednocześnie mięso, żeby nie było dużych, zbitych kawałków.
Mięso trzeba doprawić - wsypujemy wszystkie przyprawy i zostawiamy na ogniu żeby mięso się porządnie wysmażyło (to najważniejsza część przygotowania sosu!), od czasu do czasu mieszając.
Mięso jest dobrze wysmażone kiedy jest suche (cała wilgoć odparowała) i sypkie.
Teraz możemy dolać passatę
i pomidory krojone z puszki. Można dać sos pomidorowy z kartonika, tomate frito... podkręcić przecierem pomidorowym albo pastą paprykową... kombinujcie:-)
Na koniec posiekana świeża bazylia i gotowe.
Całe danie to 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem), 200 g sosu i 10 g sera grana padano.
I to jest 534 kcal: białko 21.8, węglowodany 53,1, tłuszcze 22.1
Składniki
Sposób przygotowania
2 średnie cebule pokroić w kosteczkę, 4-5 ząbków czosnku posiekać drobno albo pokroić w plasterki. Wszystko przesmażyć na łyżce oliwy w garnku z powłoką non-stick (najlepsze są te z granitową powłoką).
Następnie dorzucić pokrojoną drobno paprykę, potem mięso i cały czas mieszając smażyć i rozdrabniać jednocześnie mięso, żeby nie było dużych, zbitych kawałków.
Mięso trzeba doprawić - wsypujemy wszystkie przyprawy i zostawiamy na ogniu żeby mięso się porządnie wysmażyło (to najważniejsza część przygotowania sosu!), od czasu do czasu mieszając.
Mięso jest dobrze wysmażone kiedy jest suche (cała wilgoć odparowała) i sypkie.
Teraz możemy dolać passatę
i pomidory krojone z puszki. Można dać sos pomidorowy z kartonika, tomate frito... podkręcić przecierem pomidorowym albo pastą paprykową... kombinujcie:-)
Na koniec posiekana świeża bazylia i gotowe.
Całe danie to 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem), 200 g sosu i 10 g sera grana padano.
I to jest 534 kcal: białko 21.8, węglowodany 53,1, tłuszcze 22.1