Brownie z fasoli i banana robiłam wiele razy. Podstawowa wersja jest taka jak tutaj prezentuję ale jak już Wam raz wyjdzie, jak już raz posmakuje to spróbujcie pokombinować: przełożyć masą, oblać galaretką, posypać owocami czy orzechami. Oczywiście każdy dodatek to dodatkowe kalorie ale w końcu po to to ciasto jest tak bardzo fit, że można mu dołożyć dobrych kalorii:-)
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 16
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 68
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 2g4%
- Węglowodany 7.3g3%
- Białko 3.8g8%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przygotować, bo ciasto robi się 5 minut!
Jajko + białko jaja ubić na puszysto.
Wszystkie składniki poza jajkami zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.
Połączyć ubite jajka ze zblendowaną masą.
Foremkę (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można kupić takie okrągłe, są bardzo wygodne, nic nie trzeba docinać).
Ciasto wstawić do piekarnika, nawet nie musi być gorący. ok 40-45 min, 180-200 C
Wyjąć z foremki, przestudzić.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku, dodać konfiturę pomarańczową.
Polewa musi być gładka i lejąca.
Teraz trzeba ciasto przełożyć na talerz lub paterę, i całość oblać polewą. Zostawić do zastygnięcia. Ona nigdy nie będzie twarda, dżem sprawia, że jest cały czas lekko mokra i przyjemnie aksamitna.
Najlepiej wstawić całość do lodówki na ok, godzinę.
Ciasto jest w ogóle bez mąki, bez cukru, bez słodzików a jest słodkie. Bardzo polecam:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przygotować, bo ciasto robi się 5 minut!
Jajko + białko jaja ubić na puszysto.
Wszystkie składniki poza jajkami zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.
Połączyć ubite jajka ze zblendowaną masą.
Foremkę (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (można kupić takie okrągłe, są bardzo wygodne, nic nie trzeba docinać).
Ciasto wstawić do piekarnika, nawet nie musi być gorący. ok 40-45 min, 180-200 C
Wyjąć z foremki, przestudzić.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w mleku, dodać konfiturę pomarańczową.
Polewa musi być gładka i lejąca.
Teraz trzeba ciasto przełożyć na talerz lub paterę, i całość oblać polewą. Zostawić do zastygnięcia. Ona nigdy nie będzie twarda, dżem sprawia, że jest cały czas lekko mokra i przyjemnie aksamitna.
Najlepiej wstawić całość do lodówki na ok, godzinę.
Ciasto jest w ogóle bez mąki, bez cukru, bez słodzików a jest słodkie. Bardzo polecam:-)
Co mozna dodac zamiast konfitury pomarańczowej?
Nic nie dodawaj, nie jest konieczna i nie wpłynie znacząco na konsystencję.
czy można zastąpić odżywkę i czym?
Cześć, nie wiem czym można zastąpić, chyba najlepiej po prostu pominąć ją zupełnie. Na konsystencję to znacząco nie wpłynie, będzie jedynie mniej białka w cieście.
Pozdrawiam, Ania