Lekko, smacznie i ładnie. Ryż czarny - uwielbiam, krewetki - również.m A por to taki mój "dyżurny" dodatek warzywny - niedrogi, smaczny i szybko się robi. Bardzo udane, dobrze zbilansowane danie:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 524
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14g22%
- Węglowodany 65.5g22%
- Białko 37.7g76%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w grubsze plasterki i poddusiłam z czosnkiem pokrojonym w plasterki z łyżką oleju sezamowego. Lekko posoliłam.
Czarny ryż gotuje się dłużej, więc zalałam wodą (1 porcja ryżu, 2 porcje wody), lekko posoliłam, zagotowałam i zostawiłam do następnego dnia. Potem ugotowałam na minimalnym ogniu, do odparowania.
Krewetki zostawiłam do rozmrożenia a po pracy obrałam i przesmażyłam krótko na maśle śmietankowym (ma mniej tłuszczu, mniej kalorii) z dodatkiem płatków chilli.
Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Pora pokroiłam w grubsze plasterki i poddusiłam z czosnkiem pokrojonym w plasterki z łyżką oleju sezamowego. Lekko posoliłam.
Czarny ryż gotuje się dłużej, więc zalałam wodą (1 porcja ryżu, 2 porcje wody), lekko posoliłam, zagotowałam i zostawiłam do następnego dnia. Potem ugotowałam na minimalnym ogniu, do odparowania.
Krewetki zostawiłam do rozmrożenia a po pracy obrałam i przesmażyłam krótko na maśle śmietankowym (ma mniej tłuszczu, mniej kalorii) z dodatkiem płatków chilli.
Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i sezamem.