Krewetki, czarny ryż i sałatka z pora na ciepło

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lekko, smacznie i ładnie. Ryż czarny - uwielbiam, krewetki - również.m A por to taki mój "dyżurny" dodatek warzywny - niedrogi, smaczny i szybko się robi. Bardzo udane, dobrze zbilansowane danie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 524
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14g22%
Węglowodany 65.5g22%
Białko 37.7g76%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g krewetek blanszowanych mrożonych
 125 g czarnego ryżu (waga po ugotowaniu)
 100 g pora
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 10 g masła
 20 g czosnku (4 ząbki)
 sól, płatki chilli, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w grubsze plasterki i poddusiłam z czosnkiem pokrojonym w plasterki z łyżką oleju sezamowego. Lekko posoliłam.

2

Czarny ryż gotuje się dłużej, więc zalałam wodą (1 porcja ryżu, 2 porcje wody), lekko posoliłam, zagotowałam i zostawiłam do następnego dnia. Potem ugotowałam na minimalnym ogniu, do odparowania.

3

Krewetki zostawiłam do rozmrożenia a po pracy obrałam i przesmażyłam krótko na maśle śmietankowym (ma mniej tłuszczu, mniej kalorii) z dodatkiem płatków chilli.

4

Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i sezamem.

5

6

Składniki

 200 g krewetek blanszowanych mrożonych
 125 g czarnego ryżu (waga po ugotowaniu)
 100 g pora
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 10 g masła
 20 g czosnku (4 ząbki)
 sól, płatki chilli, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w grubsze plasterki i poddusiłam z czosnkiem pokrojonym w plasterki z łyżką oleju sezamowego. Lekko posoliłam.

2

Czarny ryż gotuje się dłużej, więc zalałam wodą (1 porcja ryżu, 2 porcje wody), lekko posoliłam, zagotowałam i zostawiłam do następnego dnia. Potem ugotowałam na minimalnym ogniu, do odparowania.

3

Krewetki zostawiłam do rozmrożenia a po pracy obrałam i przesmażyłam krótko na maśle śmietankowym (ma mniej tłuszczu, mniej kalorii) z dodatkiem płatków chilli.

4

Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i sezamem.

5

6

Krewetki, czarny ryż i sałatka z pora na ciepło
(Visited 240 times, 12 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *