Zapiekane młode ziemniaki, stek z tuńczyka i sałata z sosem cytrynowo-miodowym

Kategoria, Tags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Tuńczyk to bardzo smaczna i chuda rybka. Stek z tuńczyka grillowany, lekko różowy w środku jest przepyszny. To danie to bomba proteinowa, bo przy 564 kcal dostarczycie sobie aż 62,5 g białka.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii564
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.3g18%
Węglowodany 50.3g19%
Białko 62.5g125%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 210 g młodych ziemniaków
 250 g świeżego tuńczyka
 40 g mix sałat
 60 g pomidorków koktajlowych
 0,50 łyżeczek oliwy
 2 łyżka sosu cytrynowo-miodowego
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej.

2

Tuńczyka zrobić na grillu - w zależności od grubości steku wystarczy 3-5 minut. W środku powinien być lekko różowy. Wtedy jest miękki, soczysty i najsmaczniejszy. Nie solimy, nie doprawiamy!

3

Ziemniaczki ugotowane w całości dnia poprzedniego, przesmażyłam na patelni na odrobinie oliwy.

4

Sałatę i pomidorki polałam sosem miodowo - cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).

5

Tuńczyka pokroiłam w plastry, całość posypałam sezamem.

Składniki

 210 g młodych ziemniaków
 250 g świeżego tuńczyka
 40 g mix sałat
 60 g pomidorków koktajlowych
 0,50 łyżeczek oliwy
 2 łyżka sosu cytrynowo-miodowego
 sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej.

2

Tuńczyka zrobić na grillu - w zależności od grubości steku wystarczy 3-5 minut. W środku powinien być lekko różowy. Wtedy jest miękki, soczysty i najsmaczniejszy. Nie solimy, nie doprawiamy!

3

Ziemniaczki ugotowane w całości dnia poprzedniego, przesmażyłam na patelni na odrobinie oliwy.

4

Sałatę i pomidorki polałam sosem miodowo - cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).

5

Tuńczyka pokroiłam w plastry, całość posypałam sezamem.

Notes

Zapiekane młode ziemniaki, stek z tuńczyka i sałata z sosem cytrynowo-miodowym
(Visited 1 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *