Tuńczyk to bardzo smaczna i chuda rybka. Stek z tuńczyka grillowany, lekko różowy w środku jest przepyszny. To danie to bomba proteinowa, bo przy 564 kcal dostarczycie sobie aż 62,5 g białka.
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii564
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 13.3g18%
- Węglowodany 50.3g19%
- Białko 62.5g125%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej.
Tuńczyka zrobić na grillu - w zależności od grubości steku wystarczy 3-5 minut. W środku powinien być lekko różowy. Wtedy jest miękki, soczysty i najsmaczniejszy. Nie solimy, nie doprawiamy!
Ziemniaczki ugotowane w całości dnia poprzedniego, przesmażyłam na patelni na odrobinie oliwy.
Sałatę i pomidorki polałam sosem miodowo - cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).
Tuńczyka pokroiłam w plastry, całość posypałam sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej.
Tuńczyka zrobić na grillu - w zależności od grubości steku wystarczy 3-5 minut. W środku powinien być lekko różowy. Wtedy jest miękki, soczysty i najsmaczniejszy. Nie solimy, nie doprawiamy!
Ziemniaczki ugotowane w całości dnia poprzedniego, przesmażyłam na patelni na odrobinie oliwy.
Sałatę i pomidorki polałam sosem miodowo - cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).
Tuńczyka pokroiłam w plastry, całość posypałam sezamem.