Sałatka szwabska z ziemniakami i mortadelą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji10 porcji

Żyjemy w kraju ziemniaka i sałatki ziemniaczane to u nas normalna rzecz. A ziemniak z dodatkiem wędliny to już prawie sałatka "szwabska". U mnie mortadela, chociaż robiłam już wersję z boczkiem i była znakomita. Nie tak bardzo fit ale ja wyznaję zasadę, że nawet na redukcji można jeść wszystko. Tylko mniej:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 10


Ilość na porcję
Ilość kalorii 129
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.6g12%
Węglowodany 12.4g5%
Białko 3.2g7%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
 150 g włoskiej mortadeli
 200 g ogórka kiszonego lub konserwowego (lepiej)
 1 cebula
 30 g kaparów z zalewy
 25 g pomidorów suszonych z zalewy olejowej
 sos: 2 łyżki oleju (z pomidorów suszonych), 2 łyżeczki musztardy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz (dużo)
 zielenina: np. natka pietruszki albo zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Ogórki pokrój z kosteczkę, mortadelę w cienkie paseczki, ziemniaki w grubą kostkę, cebulę w półtalarki, pomidory w paseczki, zieleninę posiekaj.

2

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe płynne i półpłynne składniki i wymieszaj dokładnie.

3

Wymieszaj sałatkę i gotowe:-)

4

I dużo pieprzu!

Składniki

 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
 150 g włoskiej mortadeli
 200 g ogórka kiszonego lub konserwowego (lepiej)
 1 cebula
 30 g kaparów z zalewy
 25 g pomidorów suszonych z zalewy olejowej
 sos: 2 łyżki oleju (z pomidorów suszonych), 2 łyżeczki musztardy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz (dużo)
 zielenina: np. natka pietruszki albo zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Ogórki pokrój z kosteczkę, mortadelę w cienkie paseczki, ziemniaki w grubą kostkę, cebulę w półtalarki, pomidory w paseczki, zieleninę posiekaj.

2

Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe płynne i półpłynne składniki i wymieszaj dokładnie.

3

Wymieszaj sałatkę i gotowe:-)

4

I dużo pieprzu!

Sałatka szwabska z ziemniakami i mortadelą
(Visited 1 229 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *