Sałatka nicejska – wersja z olejem sezamowym i borówkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Polecam tę sałatkę jako pyszny, pełnowartościowy posiłek. Duża porcja białka, mnóstwo "zielonego" i wyborny aromat oleju sezamowego - pokochacie ją:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 387
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 18.1g28%
Węglowodany 13g5%
Białko 40.8g82%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g steka z tuńczyka
 150 g szparagi gotowane
 1 jajko na twardo
 35 g borówek amerykańskich
 100 g pomidorków koktajlowych
 80 g mixu sałat
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Steka krótko zrobić na suchej patelni. Ma być w środku zaledwie muśnięty temperaturą, wtedy jest miękki i soczysty.

2

Sałatę wyłożyć na talerz, dorzucić pomidorki, pokrojone w kawałki szparagi.

3

Dodać jajko pokrojone w cząstki, borówki...

4

... tuńczyka pokroić w plastry, wyłożyć na sałatkę i skropić olejem sezamowym.

5

Doprawić solą, pieprzem (może być cytrynowy) i posypać sezamem.

6

7

8

Składniki

 100 g steka z tuńczyka
 150 g szparagi gotowane
 1 jajko na twardo
 35 g borówek amerykańskich
 100 g pomidorków koktajlowych
 80 g mixu sałat
 1 łyżka oleju sezamowego
 sezam jasny i czarny, pieprz, sól

Sposób przygotowania

1

Steka krótko zrobić na suchej patelni. Ma być w środku zaledwie muśnięty temperaturą, wtedy jest miękki i soczysty.

2

Sałatę wyłożyć na talerz, dorzucić pomidorki, pokrojone w kawałki szparagi.

3

Dodać jajko pokrojone w cząstki, borówki...

4

... tuńczyka pokroić w plastry, wyłożyć na sałatkę i skropić olejem sezamowym.

5

Doprawić solą, pieprzem (może być cytrynowy) i posypać sezamem.

6

7

8

Sałatka nicejska – wersja z olejem sezamowym i borówkami
(Visited 6 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *