Podrzucam pomysł na pożywną, smaczną sałatkę ze świeżym tuńczykiem w roli głównej. Ja uwielbiam tę rybę, w takiej właśnie postaci, która nie przypomina w niczym tuńczyka jakiego kojarzymy z puszek. Ciepłe, przesmażone ziemniaczki, ciepły tuńczyk, mix sałat a wszystko polanem moim sosem miodowo-cytrynowym. Pychota!
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii524
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.4g29%
- Węglowodany 48.2g18%
- Białko 33.4g67%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Stek z tuńczyka można kupić w popularnych dyskontach, to bardzo smaczna, chuda ryba, niestety zawiera sporo metali ciężkich więc nie polecam jej jeść za często. Ja bardzo lubię i od czasu do czasu sobie pozwalam na porządną porcję:-)
Steka zrobiłam na patelni, krótko jedna-druga strona, bo lubię jak jest w środku ledwo "złapany".
Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam na oliwie. Wymieszałam z sałatą, dodałam oliwki.
Tuńczyka pokroiłam w plastry, dodałam do sałaty a całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).
Składniki
Sposób przygotowania
Stek z tuńczyka można kupić w popularnych dyskontach, to bardzo smaczna, chuda ryba, niestety zawiera sporo metali ciężkich więc nie polecam jej jeść za często. Ja bardzo lubię i od czasu do czasu sobie pozwalam na porządną porcję:-)
Steka zrobiłam na patelni, krótko jedna-druga strona, bo lubię jak jest w środku ledwo "złapany".
Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam na oliwie. Wymieszałam z sałatą, dodałam oliwki.
Tuńczyka pokroiłam w plastry, dodałam do sałaty a całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).