Sałata z tuńczykiem, młodymi ziemniakami i oliwkami, w sosie miodowo-cytrynowym

Kategoria, , Tags, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Podrzucam pomysł na pożywną, smaczną sałatkę ze świeżym tuńczykiem w roli głównej. Ja uwielbiam tę rybę, w takiej właśnie postaci, która nie przypomina w niczym tuńczyka jakiego kojarzymy z puszek. Ciepłe, przesmażone ziemniaczki, ciepły tuńczyk, mix sałat a wszystko polanem moim sosem miodowo-cytrynowym. Pychota!

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii524
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.4g29%
Węglowodany 48.2g18%
Białko 33.4g67%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 125 g steka z tuńczyka
 210 g ugotowanych młodych ziemniaków z poprzedniego dnia
 40 g mix sałat
 40 g czarnych oliwek
 2 łyżka sosu miodowo-cytrynowego
 1 łyżeczek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1

Stek z tuńczyka można kupić w popularnych dyskontach, to bardzo smaczna, chuda ryba, niestety zawiera sporo metali ciężkich więc nie polecam jej jeść za często. Ja bardzo lubię i od czasu do czasu sobie pozwalam na porządną porcję:-)

2

Steka zrobiłam na patelni, krótko jedna-druga strona, bo lubię jak jest w środku ledwo "złapany".

3

Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam na oliwie. Wymieszałam z sałatą, dodałam oliwki.

4

Tuńczyka pokroiłam w plastry, dodałam do sałaty a całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).

5

6

Składniki

 125 g steka z tuńczyka
 210 g ugotowanych młodych ziemniaków z poprzedniego dnia
 40 g mix sałat
 40 g czarnych oliwek
 2 łyżka sosu miodowo-cytrynowego
 1 łyżeczek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1

Stek z tuńczyka można kupić w popularnych dyskontach, to bardzo smaczna, chuda ryba, niestety zawiera sporo metali ciężkich więc nie polecam jej jeść za często. Ja bardzo lubię i od czasu do czasu sobie pozwalam na porządną porcję:-)

2

Steka zrobiłam na patelni, krótko jedna-druga strona, bo lubię jak jest w środku ledwo "złapany".

3

Ziemniaki z poprzedniego dnia pokroiłam w grubą kostkę i przesmażyłam na oliwie. Wymieszałam z sałatą, dodałam oliwki.

4

Tuńczyka pokroiłam w plastry, dodałam do sałaty a całość polałam sosem miodowo- cytrynowym. Zawsze robię go więcej, bo dobrze się przechowuje w lodówce (nawet 2-3 tygodnie): 40 g oliwy z oliwek + 20 g miodu + 10 g soku z cytryny + 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) + 1 łyżka musztardy francuskiej + zimna woda do uzyskania lżejszej emulsji (ja daję 3-4 łyżki).

5

6

Notes

Sałata z tuńczykiem, młodymi ziemniakami i oliwkami, w sosie miodowo-cytrynowym
(Visited 19 times, 15 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *