Pomysłów na wytrawne rolady jest mnóstwo. Ja użyłam cukinii, którą zostałam obdarowana więc w pewnym momencie miałam jej w nadmiarze. Polecam przepis, bo jest banalnie prosty, a czym ją wysmarujecie, co tam włożycie to już Wasza inwencja. Ja miałam serek kozi do smarowania - rolada wyszła delikatna, smaczna ale łagodna w smaku. Jeżeli dacie poza serkiem np.łososia albo pesto, to na pewnno będzie bardziej wyrazista. Kombinujcie:-)
20 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii39
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 1.6g3%
- Węglowodany 2.7g1%
- Dietary Fiber 1.5g6%
- Białko 3.2g7%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Do wykonania użyłam produktów wysokobłonnikowych: otrąb pszennych, zarodków pszennych i babki płesznik. Populacyjnie mamy za mało błonnika w diecie, więc gdzie mogę - dorzucam, Jeżeli nie macie tych produktów pod ręką, nic nie szkodzi. Pomińcie je.
Cukinię i marchwkę starłam na tarce (cukinię na duzych oczkach, marchewkę na drobnych). Posoliłam, wymieszałam i zostawiłam na sitku do odsączenia. Po kilku minutach jeszcze odcisnęłam.
Dodałam jajka, skyr, pieprz, wymieszałam porządnie.
Wyłożyłam na papier do pieczenia, szpatułka rozprowadziłam i włożyłam do piekarnika 200 stopni na 25-30 minut (w zależności od grubości masy potrzeba więcej lub mniej czasu na pieczenie, kontrolujcie to).
Przestygnięte ciasto wysmarowałam kozim serem...
... posypałam posiekana rukolą...
... i zwinęłam w ciasny rulon pomagając sobie papierem, na którym piekło się ciasto. Wstawiłam do lodówki na noc.
Po odwinięciu papieru rolada gotowa, wystarczy pokroić na plastry. Mi wyszło 20 sztuk.
Składniki
Sposób przygotowania
Do wykonania użyłam produktów wysokobłonnikowych: otrąb pszennych, zarodków pszennych i babki płesznik. Populacyjnie mamy za mało błonnika w diecie, więc gdzie mogę - dorzucam, Jeżeli nie macie tych produktów pod ręką, nic nie szkodzi. Pomińcie je.
Cukinię i marchwkę starłam na tarce (cukinię na duzych oczkach, marchewkę na drobnych). Posoliłam, wymieszałam i zostawiłam na sitku do odsączenia. Po kilku minutach jeszcze odcisnęłam.
Dodałam jajka, skyr, pieprz, wymieszałam porządnie.
Wyłożyłam na papier do pieczenia, szpatułka rozprowadziłam i włożyłam do piekarnika 200 stopni na 25-30 minut (w zależności od grubości masy potrzeba więcej lub mniej czasu na pieczenie, kontrolujcie to).
Przestygnięte ciasto wysmarowałam kozim serem...
... posypałam posiekana rukolą...
... i zwinęłam w ciasny rulon pomagając sobie papierem, na którym piekło się ciasto. Wstawiłam do lodówki na noc.
Po odwinięciu papieru rolada gotowa, wystarczy pokroić na plastry. Mi wyszło 20 sztuk.