Risotto na białym winie z grzybami suszonymi

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Risotto to danie proste do wykonania ale wymaga ciągłej obecności kucharza. W 20 minut można przygotować naprawdę solidny posiłek a wersji risotto jest całe mnóstwo. Dzisiaj suszone grzyby w roli głównej:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 350 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 308
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.8g14%
Węglowodany 45.8g16%
Białko 9.7g20%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 25 g suszonych grzybów
 1 cebula
 1 łyżeczek masła
 200 g ryżu carnaroli lub arborio
 1 szklanka białego wina
 2 łyżka parmazanu
 przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalej wodą (tylko tyle, żeby zakryć grzyby), zagotuj i odstaw.
Cebulę (1 średnia, ok. 100 g) pokrój w drobną kostkę, przesmaż krótko na 1 łyżeczce masła w dużym rondlu, najlepiej z grubym dnem i powłoką non-stick (granitowe garnki są najlepsze wg mnie).
Do cebulki wsyp ryż, upraż chwilę ciągle mieszając.

2

Dolej wino, zredukuj, a następnie dodaj grzyby z grubsza pokrojone.

3

Ciągle mieszając, kontroluj twardość ryżu. Jeżeli ciągle jest zbyt twardy, dolej wywaru pozostałego z moczenia grzybów ale tylko tyle, żeby ryż doszedł do punktu al dente .

4

Dodaj sól, pieprz, parmezan. Pamiętaj, żeby pilnować garnka i ciągle mieszać.

5

Przełóż do miseczek albo na talerze, posyp zieleniną: świeży tymianek, szczypiorek, natka pietruszki. Ja dorzuciłam jeszcze kilka pistacji, żeby przyjemnie chrupały:-)

Składniki

 25 g suszonych grzybów
 1 cebula
 1 łyżeczek masła
 200 g ryżu carnaroli lub arborio
 1 szklanka białego wina
 2 łyżka parmazanu
 przyprawy: sól, pieprz, świeży tymianek

Sposób przygotowania

1

Grzyby zalej wodą (tylko tyle, żeby zakryć grzyby), zagotuj i odstaw.
Cebulę (1 średnia, ok. 100 g) pokrój w drobną kostkę, przesmaż krótko na 1 łyżeczce masła w dużym rondlu, najlepiej z grubym dnem i powłoką non-stick (granitowe garnki są najlepsze wg mnie).
Do cebulki wsyp ryż, upraż chwilę ciągle mieszając.

2

Dolej wino, zredukuj, a następnie dodaj grzyby z grubsza pokrojone.

3

Ciągle mieszając, kontroluj twardość ryżu. Jeżeli ciągle jest zbyt twardy, dolej wywaru pozostałego z moczenia grzybów ale tylko tyle, żeby ryż doszedł do punktu al dente .

4

Dodaj sól, pieprz, parmezan. Pamiętaj, żeby pilnować garnka i ciągle mieszać.

5

Przełóż do miseczek albo na talerze, posyp zieleniną: świeży tymianek, szczypiorek, natka pietruszki. Ja dorzuciłam jeszcze kilka pistacji, żeby przyjemnie chrupały:-)

Risotto na białym winie z grzybami suszonymi
(Visited 1 083 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *