Ilość przepisów: 42
Gofry ziemniaczane z kurkamiOdchudzona wersja placków ziemniaczanych to gofry ziemniaczane. Równie szybko się je przygotowuje, mają znacznie mniej kalorii, bo do smażenia nie używamy tłuszczu i są smaczne jak te tradycyjne. Do tego dowolne dodatki - u mnie kurki, bo akurat miałam pod ręką:-) Znakomity lunch albo kolacja, polecam. W innych moich wpisach znajdziecie gofry z cukinii a w planie mam jeszcze kilka innych wytrawnych więc zaglądajcie tutaj.Kopytka z boczkiem, groszkiem i parmezanemKopytka to takie polskie gnocchi dlatego świetnie smakują nie tylko z boczkiem ale też z parmezanem. Polecam w rozsądnych ilościach:-)Zupa jarzynowa z kurkamiLekka, szybka do przygotowania zupa. Banalna jarzynowa ale z kurkami zyskuje zupełnie inny wymiar. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasąZapiekanka ziemniaczana, kociołek, prażone... w różnych regionach kraju, różnie się mówi na to danie. Wersji jest mnóstwo, z mięsem, za kapustą... ja dałam to co lubię najbardziej: ziemniaki, kiełbasę i boczek plus kilka warzywek:-) przyzwoity człowiek powinien się najeść 1/6 naczynia. Ja zjadłam 2 na raz! obłędnie mi smakowało!Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiemZiemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)Polędwiczka wieprzowa, ziemniaki z wody, fasolka szparagowaMacie ochotę na soczystą, smaczną porcję protein z mięska? To polecam obiadek z polędwiczka wieprzową:-)Sałatka z młodymi ziemniakami, chorizo i bobemTaką sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. Tylko 5 składników a danie jest sycące, bardzo smaczne, dobrze zbilansowane i dietetyczne. Sałatka szwabska z ziemniakami i mortadeląŻyjemy w kraju ziemniaka i sałatki ziemniaczane to u nas normalna rzecz. A ziemniak z dodatkiem wędliny to już prawie sałatka "szwabska". U mnie mortadela, chociaż robiłam już wersję z boczkiem i była znakomita. Nie tak bardzo fit ale ja wyznaję zasadę, że nawet na redukcji można jeść wszystko. Tylko mniej:-)Drożdżowe bułeczki ziołoweTe bułeczki wyjdą Wam zawsze, przepis nie jest ortodoksyjny, możecie robić "na oko", dodać ulubione zioła, przyprawy i za każdym razem wyjdzie Wam trochę inaczej ale zawsze tak samo pysznie. Przepis zrodził się z idei #zerowaste - nic się u mnie nie marnuje. Były ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia - przerobiłam na bułeczki:-)
(Visited 482 927 times, 1 861 visits today)