#wegańskie

Ilość przepisów: 110
Pasta z bobu i masła orzechowegoPastę - smarowidło z bobu można robić cały rok. Bób się doskonale przechowuje w zamrażalniku, trzeba go tylko zamrozić póki jest świeży a nie zleżały w lodówce (najgorsza opcja to plastikowy worek do przechowywania!). Do mojego smarowidła dodałam odrobinę kremu orzechowego - świetnie zagrało:-)
Tapenada z czarnych oliwekZupełnie nie fit! Ale przecież to nie danie, to zaledwie przegryzka, przekąska, tapa:-) Zresztą nawet na redukcji można jeść wszystko. Trzeba tylko pamiętać, że kluczem jest ilość. A tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W przeciwieństwie do cukru, bo cukru z pożywienia nie potrzebujemy wcale. I fajnie jest się od niego odzwyczaić:-)
Kwiaty cukinii w tempurzeKwiaty cukinii są jadalne. Można je nadziać (najczęściej widziałam przepisy z kozim serem) ale można je po prostu usmażyć w cieście. Proponuję tempurę, bo choć smaży się w pełnym tłuszczu, to ciasto (tempura), nie jest zbyt tłusta. Ze szklanki oleju do smażenia efektywnie zużyłam 20 g oleju do 6 sztuk kwiatów cukinii!
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywamiLekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Cukinia z migdałami i czosnkiemMasła ze zmielonych orzechów używamy zazwyczaj do dań słodkich, do deserów, ciast ewentualnie szejków. A ja wolę na wytrawnie:-) I co wy na to?
Papardele z awokado, bobem i szparagamiPrzepyszne, lekkie, letnie i sycące danie. Same zdrowe składniki, dobre tłuszcze, dużo składników mineralnych a dodatkowo przygotowanie trwa tyle, co czas gotowania makaronu:-)
1 8 9 10 11 12 13

(Visited 498 648 times, 1 779 visits today)