Ilość przepisów: 92
Sałatka z bobem, awokado, mozarellą i papryką pod zielonym dressingiemBób jest warzywem sezonowym, ale świetnie się przechowuje mrożony (mrożę surowy) więc sałatka, którą proponuję może być przygotowywana cały rok. Fajne połączenie smaków, zdrowe tłuszcze i białko - oto pyszna propozycja na każda porę dnia. Jak komuś mało węglowodanów to może sobie dorzucić kawałek dobrego pieczywa.Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanemFasolka szparagowa z dnia poprzedniego nie musi być niesmaczna, wystarczy ją zagrzać na patelni dodając, oprócz bułki tartej, parmezan i czosnek. Mogłabym to jeść codziennie, takie to wyszło pyszne!Zielony makaron szpinakowy, warzywa z patelni w ziołach prowansalskich i fetaRodzajów makaronów są tysiące a kombinacji makaronów z dodatkami niezliczona ilość. Nie ma chyba takiego połączenia, które by mi nie smakowało ale wybierając dodatki staram się aby całe danie było raczej dietetyczne i lekkie. Mój zielony makaron (szpinakowe papardelle) połączyłam więc z warzywami w ziołach prowansalskich i z fetą. Takie mariaż kuchni włoskiej z grecką i francuską wyszedł zaskakująco smacznie, a pomysł zrodził się - jak to często bywa - z resztek lodówkowych:-) Na zimno i na ciepło smakuje tak samo wybornie.Pomidorowa sałatka z fetą i granatemLekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat - pycha!Sałatka ze świeżymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i fetąW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)Feta z warzywami na ciepło: szparagi, czosnek niedźwiedzi, pieczarkiW sezonie, kiedy czosnek niedźwiedzi można kupić na lokalnych placykach, włączam tą prozdrowotną roślinę niemalże do wszystkiego. Polecam spróbować, na ciepło ma wyrazisty smak czosnku, pachnie obłędnie i jest bardzo smaczny. Do tego majowe zielone szparagi i ser solankowy (feta) - lekko, zdrowo, ładnie:-)Bakłażan pieczony z pomidorem i serem provoloneTylko trzy składniki, minimum roboty i piekarnik - pyszne danie w 30 minut dla wegetarian ale też dla tych, którzy lubią połączenie pieczonych warzyw z serem. Tym razem aromatyczny, wyrazisty provolone - jeden z moich ukochanych.Syrniki w miodziePomysł na coś słodkiego ale wysokobiałkowego i na ciepło. Syrniki z chudego twarogu są przepyszne w tym miodowym syropie. Do zrobienia w kilka chwil. Może to być śniadanie dla tych co lubią słodkie (nie mój przypadek), albo na deser. Bakłażan z farszem z brokuła, kuskusu i fetyResztki ugotowanego brokuła, kawałek fety, kuskus z obiadu i bakłażan. Oto fajny pomysł na wykorzystanie resztek. Pyszny farsz zamknięty w zdrowym warzywku, danie wegetariańskie ale z niezłą porcją białka, dietetyczne i lekkie.
(Visited 507 968 times, 3 268 visits today)