#marchewka

Ilość przepisów: 41
Rolada z cukinii z kozim seremPomysłów na wytrawne rolady jest mnóstwo. Ja użyłam cukinii, którą zostałam obdarowana więc w pewnym momencie miałam jej w nadmiarze. Polecam przepis, bo jest banalnie prosty, a czym ją wysmarujecie, co tam włożycie to już Wasza inwencja. Ja miałam serek kozi do smarowania - rolada wyszła delikatna, smaczna ale łagodna w smaku. Jeżeli dacie poza serkiem np.łososia albo pesto, to na pewnno będzie bardziej wyrazista. Kombinujcie:-)
Sałatka z pieczonymi warzywami korzennymi, z sosem miodowo-cytrynowymBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem miodowo-cytrynowym, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.
Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragoutPyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser "Active protein" wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.
Sałatka z marchewką, awokado, smażonymi pieczarkami i paprykąNiech żyje inwencja twórcza w kuchni! 🙂 Z resztek lodówkowych często można skomponować pyszny posiłek. Mi wyszła znakomita sałatka. Miałam sporo "nóżek" pieczarek (kapelusze zazwyczaj robię w całości), dojrzałe awokado i marchewkę nieco przyschniętą. Połączyłam na jednym talerzy, zaromatyzowałam oliwą truflową, doprawiłam i wyszło lekko i pysznie - tak jak lubię:-)
Sos do makaronu mięsno-warzywny fitSos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska "robi robotę", bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) - danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).
Sałatka z pieczonych warzyw korzennych i fety z kaszą kuskusUpieczone warzywa są znakomitym dodatkiem ale też mogą grać główna rolę w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Ja zazwyczaj nie doprawiam ich niczym przed pieczeniem, więc pasują mi do dań z różnych regionów. Mając upieczone wcześniej warzywa, możemy w kilkanaście minut przygotować pyszny, zdrowy i sycący posiłek. Np. z kuskusem perłowym (mhammas). Jest to jedna z moich ulubionych "kasz", chociaż w rzeczywistości jest to rodzaj drobnego makaronu z pszenicy durum. Tak czy owak - smakuje znakomicie:-) Do tego porcja sera feta i mamy pełnowartościowy posiłek z białkiem.
Spring rolls z paluszkami krabowymiSpring rolls to taka przekąska, którą można zadowolić każdego. Wszystko zależy od tego, co włożymy do środka. Zachęcam do kombinowania ze smakami. Takie zawijaski w wersji light (czyli nie smażone jak sajgonki) są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Idealne na imprezową przegryzkę:-)
1 2 3 5

(Visited 498 543 times, 1 674 visits today)