Ilość przepisów: 23
Pieczeń z mielonej szynki z kapustą pekińskąZupa z krewetkami wysokobiałkowaPolecam super zupkę - porcja to tylko 211 kcal i aż 38,2 g białka. Jest pyszna, sycąca i robi się ją dosłownie w kilka chwil. Klopsiki z Ikea w warzywachKlopsiki z Ikea można kupić zamrożone. Są wołowe, drobiowe, roślinne, wegańskie i były kiedyś rybne (najlepsze!) ale od dłuższego czasu są niedostępne. Lubię mieć je w swojej zamrażarce, bo jak już naprawdę nie mam nic w lodówce, a potrzebuję mięcha, to są idealne. Połączyłam je z warzywami i resztkami hiszpańskich wędlin- całość wyszła białkowo-tłuszczowo czyli tak jak chciałam, a przy tym pysznie i do syta.Zapiekanka z ryżu, szynki i kapusty pekińskiej z dipem z liści rzodkiewkiBardzo sycąca i szybka do zrobienia zapiekanka z wykorzystaniem zalegającego w lodówce ryżu i liści rzodkiewki. Jest smacznie, orientalnie (przyprawy bliskowschodnie) i wysokobiałkowo. Idealne danie na redukcję:-)Penne pełnoziarniste z wołowo-wieprzowym ragoutPyszny sos do makaronu zwany bolońskim, czy też ragout. Mój w wersji fit ma zaledwie 97 kcal w 100 g, więc całe danie z makaronem i serem ma tylko 403 kcal. Przy okazji wypróbowałam ser "Active protein" wyprodukowany przez mleczarnię w Rykach. Ma zwiększoną ilość białka, mniej tłuszczu (i kalorii) i w smaku przypomina mozarellę. Na pewno lepiej się nadaje do pizzy, ale z makaronem też jest super.Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dorszemBazą tej zupy zawsze jest to samo: czosnek, imbir, kurkuma, chilli i kapusta pekińska + bulion. Reszta dodatków to wkładka proteinowa czyli może to być kurczak, indyk, krewetki, jajka czy właśnie ryba. Dzisiaj znakomita, wysokoproteinowa i pożywna zupa z dorszem, do zrobienia w kilka chwil.Zupa wysokobiałkowa z kurczakiem i czosnkiem niedźwiedzimCzęsto robię sobie "potreningówkę" w postaci wysokobiałkowej zupy. Baza to zawsze czosnek, imbir, kurkuma, bulion i kapusta pekińska. Białko zazwyczaj jest z kurczaka ale bardzo lubię też białko jaja (przy okazji fajnie zagęszcza zupę), krewetki czy rybę. Tym razem dorzuciłam dużą garść czosnku niedźwiedziego - uwielbiam te liście, świeże są do kupienia tylko przez miesiąc, warto więc polować na nie na lokalnych placykach. Ważne: ta roślina jest pod ochroną, nie wolno jej zrywać! Na szczęście coraz więcej osób go uprawia więc można kupować "na legalu" 🙂Sos do makaronu mięsno-warzywny fitSos do makaronu może być zrobiony na wiele sposobów. Nawet używając takich samych składników, za każdym razem wyjdzie nieco inny. Ja na redukcji kombinuję tak, żeby w daniu było jak najwięcej wypełniaczy niskokalorycznych. Dlatego do mojego sosu daję sporo warzyw. Zwłaszcza kapusta pekińska "robi robotę", bo jest neutralna w smaku. Użyłam gotowego mięsa garmażeryjnego (wieprzowo-wołowe) - danie jest mimo wszystko dość tłuste jak na moje standardy, ale za to wyjątkowo smaczne. Chcąc jeszcze bardziej odjąć kalorii, użyjcie mielone mięso ze schabu albo mięso drobiowe (chociaż to jest zupełnie inna bajka smakowa).Hummus, awokado, warzywa z patelni i białko jajaKanapki są pyszne, ładne i na pewno szybkie do przygotowania. Zwłaszcza na śniadanie kiedy się śpieszymy i jesteśmy w niedoczasie. Ja uważam śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, ale źle znoszę klasyczne kanapki (czyli zimne, suche jedzenie na sklepowym pieczywie) . Pieczywa nie jadam, wyjątek to pieczywo proteinowe (kupuję w necie, bo taniej), lekkie pieczywo "Sonko" i od czasu do czasu bułeczki pieczone przez mamę. Ani owsianka (też bardzo smaczna i bardzo zdrowa opcja śniadaniowa) czy inne węglowodany nie sycą mnie na tak długo, jak porządna porcja warzyw i białko (z jaja kurzego, z mięsa, z ryb lub owoców morza). Dlatego często robię sobie śniadania na ciepło dbając, żeby było w nim białko, dużo warzyw i generalnie, żeby wyglądało obficie. Świetne wypełniacze to właśnie warzywa. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu, zachęcam do spróbowania.
(Visited 493 407 times, 1 120 visits today)