#czosnek

Ilość przepisów: 177
Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicąCzarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować.
Zupa z krewetkami wysokobiałkowaPolecam super zupkę - porcja to tylko 211 kcal i aż 38,2 g białka. Jest pyszna, sycąca i robi się ją dosłownie w kilka chwil.
Krewetki, czarny ryż i sałatka z pora na ciepłoLekko, smacznie i ładnie. Ryż czarny - uwielbiam, krewetki - również.m A por to taki mój "dyżurny" dodatek warzywny - niedrogi, smaczny i szybko się robi. Bardzo udane, dobrze zbilansowane danie:-)
Potrawka warzywna z zielonymi pomidoramiCo można zrobić z zielonych pomidorów? Można zamarynować na zimę (co uczyniłam) ale można też usmażyć. Ja przygotowałam pyszną potrawkę min. z zielonymi pomidorami. Samo dobro i jak mało kalorii:-)
1 2 3 20

(Visited 518 328 times, 2 764 visits today)