Ilość przepisów: 92
Potrawka warzywna z gruzińską przyprawąPotrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich "chmeli suneli". Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukiniąPyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo "makaron" shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak - bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia - źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe - moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.Kuskus i jajka poszetowe na warzywach duszonych z przyprawami bliskowschodnimiJajka poszetowe to znakomity dodatek do każdego posiłku. Najchętniej je przygotowuję do śniadań, ale świetnie się sprawdzą jako źródło białka w wegetariańskim obiedzie czy lunchu. Duża porcja warzyw, do tego kuskus no i jajka poszetowe. Duża porcja, mało kalorii, pysznie, do syta i fit.Pieczeń z cukinii z żurawinąSezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)Krewetki z warzywami sezonowymi w tajskich przyprawachSzybki i smaczny posiłek nie tylko dla osób na redukcji. Gofry z cukinii, jajka sadzone, kurki i paprykaKiedy trwa sezon na cukinię, ląduje ona na moim talerzu bardzo często. Nawet na śniadanie przygotowuje cukinię. Najczęściej jako gofry. Bardzo lubię te wytrawne, z warzywnymi dodatkami. Idealnie smakują w sezonowej odsłonie z kurkami. Do tego jajko sadzone - świetne źródło białka - i mamy pełnowartościowe, sycące, fit-śniadanie.Makaron shirataki z kurczakiem i cukiniąBardzo smaczny, dietetyczny, wysokobiałkowy posiłek: kurczak z makaronem shirataki. Makaron shirataki (obecny w kuchni japońskiej od wieków), wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konyac. Jest bardzo nisko kaloryczny (100 g = 8 kcal!), bezglutenowy, nie zawiera cukru. Idealny na dietę redukcyjną. Ja kupuje go w necie, ale pewnie w sklepie ze zdrową żywnością też jest dostępny. W smaku - neutralny, doskonale przejmuje smak potrawy więc z powodzeniem nadaje się zarówno do dań z mięsem, rybą, owocami morza jak i wege. Najlepsze jest to, że nie wymaga gotowania więc danie powstaje w kilka chwil.Krewetki z sezonowymi warzywami na ciepłoSezonowe warzywa są super, bo .... są sezonowe:-) co prawda większość można mrozić ale te świeże, prosto z krzaczka czy z grządki są najpyszniejsze. Polecam gorąco zrobić sobie przyjemność i połączyć sezonowe smaki z krewetkami. Palce lizać, kalorii mało a najecie się do syta.Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagiTalerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.
(Visited 498 640 times, 1 771 visits today)