Pomysł na śniadanie

Ilość przepisów: 254
Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiemZobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.
Gofry ryżowe z wędzonym łososiem, warzywaGofry na wytrawnie to fajna opcja śniadaniowa albo kolacja. Te z ryżem są doskonałe dla osób, które unikają glutenu. Dodatek warzyw i ryby daje nam kompletny posiłek, smaczny i niskokaloryczny.
Jajko w koszulce na lekkim pieczywie, warzywa na ciepło, czarnuszkaJajko w koszulce to ponoć najzdrowsza forma jajka. Przygotowanie nie jest może najszybsze i najłatwiejsze, ale kiedy już opanujecie temat, będziecie je robić często - zapewniam:-) Ja uwielbiam to płynące żółtko! Śniadanie z jajem to zdecydowanie mój najfajniejszy poranny posiłek. Do tego trochę warzyw po krótkiej obróbce na patelni, lekkie pieczywo i mamy super lekkostrawne, niskokaloryczne danie na dzień dobry:-)
Gofry z porem i wędzonym pstrągiem tęczowymGofry wytrawne są fajną baza do wykonania kanapek. Robi się je szybko, w zasadzie z każdego rodzaju mąki wyjdą fajne. Do tego ulubione dodatki, albo to, co zalega Wam w lodówce, i można wyczarować smaczne, zdrowe śniadanie, lunch czy kolację.
Tofu, awokado i jajko na ryżuWegetariański, wyskobiałkowy posiłek na bazie ryżu z poprzedniego dnia - u mnie takie danie wpadło na śniadanie ale z powodzeniem może to być lunch lub kolacja. Same korzyści: wykorzystane resztki ryżu, zdrowe tłuszcze z awokado, białko roślinne z tofu i znakomite w każdym posiłku jajko. Danie podkręciłam mieszanka przypraw bliskowschodnich "zatar" i wyszło wyśmienicie.
Gofry ryżowe z awokado, mix sałat z pieczoną paprykąLubię sprytnie wykorzystywać resztki lodówkowe. Nic się u mnie nie zmarnuje, każda reszteczka dostaje drugą szansę. Ryż z poprzedniego dnia świetnie smakuje odsmażony z różnymi dodatkami, może też być zagęstnikiem do "cienkiej" zupki. U mnie ryż wylądował w gofrach śniadaniowych na wytrawnie. Powstały zaskakująco smaczne, bezglutenowe, bez laktozy gofry, a całe danie jest wegetariańskie i lekkie.
1 7 8 9 10 11 29

(Visited 481 049 times, 629 visits today)