Pomysł na obiad

Ilość przepisów: 170
Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelniW sezonie letnim chętniej i częściej jem warzywa. Zazwyczaj poddaję je krótkiej obróbce termicznej - wtedy jest szybko i lekkostrawnie. Warzywa przegotowane, miękkie sprawdzają się co najwyżej w sosach i potrawach typu leczo. Każde inne danie smakuje lepiej, gdy warzywa są al dente. I takie jest moje dzisiejsze danie - duża porcja warzyw, nieco ryżu i jajka sadzone z płynnymi żółtkami.
Sałatka makaronowa z pesto z czosnku niedźwiedziego i awokadoKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Moja propozycja jest nie tylko dla wegetarian:-) Jak lubisz makaron, awokado i zielony kolor - zrób koniecznie!
Polędwiczki z piersi kurczaka z gofrownicy, ryż, awokado, por i orzechyPomysł na wysmażenie mięsa w gofrownicy zrodził się spontanicznie, bo nie miałam czasu na rozkładanie się z grillem. Zatem: mamy w posiłku białko z mięsa kurczęcia, do tego moje ukochane pory na ciepło, tym razem z orzechami włoskimi, awokado plus olej z awokado - czyli porcja zdrowego tłuszczu, no i trochę węglowodanów też być powinno więc wpadł ryż. I wyszło przepysznie:-)
Sałatka ziemniaczana na ciepło ze szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzimKiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwitnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Dzisiaj pyszna sałatka wegańska z wykorzystaniem "wczorajszych: ziemniaków i sezonowych szparagów.
Kiełbasa z szynki na warzywach z patelniZ resztek warzyw zazwyczaj można wyczarować pyszne jedzonko. Pomarszczona papryka, zwiędły por, cukinia ale do tego pyszna kiełbasa z szynki z niską zawartością tłuszczu a w dodatku upieczona w piekarniku więc zostało samo mięsko, duża garść świeżej kolendry... połączenie niebanalne i bardzo udane. Jakie to było pyszne!
Penne z czosnkiem niedźwiedzim, awokado i sezamemWiele moich wiosennych przepisów zawiera w składzie czosnek niedźwiedzi. Pisałam już o tym, że to cudowne zielsko nadaje się do wszystkiego, jest super zdrowe powinniśmy zajadać się nim garściami. Mimo że sezon na świeży czosnek trwa krótko (kwiecień/maj) można go przechowywać w postaci pesto. A tymczasem, mając pod ręką świeże liście czosnku, pokombinujmy z daniami: najprostsze połączenia są często najbardziej udane w smaku. Czosnek - makaron - awokado - kolendra - pyszne, zdrowe, sycące danie dla wegan i nie tylko.
Syrniki na wytrawnie z chorizo i brokułemKiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułemDanie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła - zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec - co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Gulasz z wołowego udźca z kaszą pęczak i brokułemPrzepyszne, rozpływające się wołowe mięsko, z pełnego smaku udźca do tego pęczak i piękny, zielony brokuł. To moja propozycja na obiad i to nie jeden, bo gulasz zrobiłam 1,35 kg więc został zamrożony w porcjach i będę się nim delektować jeszcze czas jakiś:-)
1 10 11 12 13 14 19

(Visited 483 428 times, 842 visits today)