Ilość przepisów: 32
Pasta jajeczna fit na kanapce z pieczywa proteinowego ze szpinakiemPasta jajeczna to klasyka, każdy potrafi ją zrobić, często gości na naszych stołach. Moja nie wyróżnia się niczym szczególnym poza tym, że jest mniej kaloryczna. Podałam ja na pieczywie proteinowym wyłożonym szpinakiem pyszna, zdrowa kompozycja śniadaniowa, lub kolacyjna. Jak wolicie:-) Ja pieczywo (tylko dwa rodzaje: proteinowe albo lekkie od Sonko) jem tylko na śniadanie. Obiado-kolacje jadam na ciepło i dość wcześnie, bo też wcześnie chodzę spać. Funkcjonuje tak od długiego czasu, w świetnym zdrowiu i kondycji:-)Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fitTen piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-) Gofry jogurtowe z semoliną, pasta z fety i pieczonej papryki, pieczarki, groszek cukrowy i pieczona paprykaKolejna propozycja na wytrawne gofry: tym razem jogurtowe, z semoliną zamiast mąki pszennej. Okazuje się, ze gofry można zrobić niemalże z każdego rodzaju mąki, a te z dodatkiem skyru są wyjątkowo pożywne i smaczne. Do tego znakomita w smaku i super łatwa do zrobienia pasta kanapkowa: pieczona papryka + feta.Domowy serek jogurtowy, lekkie pieczywo z wędzonym łososiemZobaczyłam u kogoś na instagramie, jak robi domowy serek z jogurtu greckiego. Zapragnęłam go zrobić, wstawiłam jogurt do zamrażalnika i zapomniałam o nim. Kiedy w końcu sobie o nim przypomniałam, nie miałam pewności co mam dalej z nim zrobić. Ale zaufałam intuicji i kulinarnemu doświadczeniu i serek zrobiłam. Delikatny, kremowy i bez żadnych polepszaczy typu guma guar czy inne zagęszczacze. Polecam wypróbować. Ja zrobiłam na wytrawnie, ale na słodko też będzie znakomity.Kwiaty cukinii w cieście, majonez kolendrowyKwiaty cukinii są dostępne krócej niż sama cukinia, bo tylko do pierwszych przymrozków. Ja kupuję je na placyku u lokalnego wytwórcy, cena od ub. roku się nie zmieniła - 1 zł/sztuka. Można z nich przygotować super wykwintną przystawkę, np. faszerując ricottą z dodatkami - przepisów w necie znajdziecie sporo, wersji jest wiele. Ja lubię same kwiaty, po prostu. Przygotowuje się je w kilka chwil, smakują wybornie zwłaszcza z lekkim majonezem kolendrowym. Możecie zrobić majonez samodzielnie (nie będzie pewnie light, ale za to smacznie i domowo - coś za coś), albo użyć majonezu wegańskiego - wtedy całe danie będzie wegańskie. Myślę, że świetnie sprawdzi się majonez przygotowany samodzielnie z awokado - poszperajcie w necie, przepisów widziałam kilka. Smacznego:-)Kwiaty cukinii i krewetki z zielonym dressingiem ziołowym oraz szparagiTalerz dla dwojga: lekki, smaczny posiłek w upalny, letni dzień.Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosemBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Gofry gryczane z twarożkiem i szpinakiemGofry wytrawne to moje ulubione. Gofry śniadaniowe zamiast kanapek to bardzo dobry pomysł dla tych, którzy lubią kombinować w kuchni i potrzebują odmiany. Satay z kurczaka w trawie cytrynowej i sos z masła migdałowegoW oryginale nazwa tego dania to: lemongrass chicken satay with almond butter dipping sauce - prawda, że ciekawie brzmi? 😉 Robi się szybko ale trzeba mieć sporo przypraw, których w polskiej kuchni nie znamy. Jak lubicie tajskie smaki, dania aromatyczne, słodko-kwaśne, wyraziste - zapraszam na mojego sataya z masłem migdałowym:-)
(Visited 499 545 times, 1 859 visits today)