Makarony

Ilość przepisów: 151
Spaghetti pełnoziarniste z zielonymi warzywami i pestoZielony talerz! Bardzo lubię takie kompozycje i lubię jak jest tematycznie. Dzisiaj na zielono:-) Duża porcja obiadowa a tylko 526 kcal. Lekki, pyszny i zdrowy posiłek. Białka niewiele jak na mój główny posiłek ale za to jak pięknie wyszło:-) Jestem zaskoczona ile zielonego można wygrzebać z lodówki. Przygotowanie zajęło mi tyle czasu, ile gotowanie makaronu.
Ramen z kurczakiem w sosie sojowymRamen to zupa z makaronem - japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Ja potrzebowałam zjeść danie wysokobiałkowe, więc mój ramen powstał z dużą porcją polędwiczek z piersi kurczaka. Mając wcześniej ugotowany bulion, całe danie robi się 10 minut. W sam raz po treningu, kiedy musisz szybko zjeść porządny, proteinowy posiłek.
Makaron z kurczakiem, awokado, szpinakiem i paprykąKto tu często zagląda to już wie, że moje dania nie są pracochłonne. Lubię zjeść, lubię jak jest smacznie, zdrowo i ładnie, ale nie kręci mnie stanie dłużej niż pół godziny przy garach. Wliczając w to sprzątnie ;-))) No to podrzucam kolejny pomysł na pyszny posiłek w 15 minut i to mocno proteinowy!
Sałatka makaronowa z grillowanym tuńczykiem, porem i suszonymi pomidoramiŚwieży tuńczyk dobrze smakuje na ciepło - krótko zgrillowany, ale też doskonale pasuje do sałatek, na zimno. Mięso tuńczyka jest chude, ma dużo białka więc na diecie redukcyjnej sprawdza się doskonale. Oczywiście, jak to bywa z rybami (zwłaszcza dużymi), nie można przesadzać z ilościami ze względu na zawartość metali ciężkich w mięsie. Ale od czasu do czasu - jak najbardziej. Sałatka makaronowa z tuńczykiem to pełnowartościowy, sycący posiłek.
Bavette z krewetkami, awokado i pistacjamiMakaron w 15 minut z 2-3 składnikami, to moje ulubione dane lunchowe, obiadowe czy kolacja. Bo żeby zjeść pełnowartościowy posiłek wystarczy naprawdę niewiele, i nie trzeba spędzić w kuchni dużo czasu żeby go przygotować. Awokado świetnie łączy się z makaronem, jest "maślane" w smaku, nie potrzebuje dodatkowego sosu, dodatkowych kalorii. Dorzucamy do tego krewetki i mamy porządną porcję cennego białka. Pistacje - żeby coś chrupało, chilli i czosnek, żeby podkręcić smak dania.... Przepyszne danie!
Stek z tuńczyka, makaron ryżowy, szpinak babyŚwieży tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż ten z puszki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, nie znacie tego smaku, to polecam, bo to znakomita, chuda, wysokobiałkowa ryba. Nie potrzebuje żadnych przypraw, wystarczy grill, ewentualnie porządna patelnia i 2-3 minuty. Dodatki - wedle uznania. Proponuję makaron ryżowy i szpinak - całe danie powstało w 20 minut. Jest pyszne, fit, efektowne i kompletne. Uwaga do tuńczyka: to duża ryba, zatem zawiera metale ciężkie, które gromadzą się w rybie przez całe życie. Im większa, dłużej żyje, tym jest ich więcej. Ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na to pyszne, zupełnie wyjątkowe rybie mięso.
Zupa galangalowa na mleku kokosowym, z kurczakiem i makaronem ryżowymZupa galangalowa to totalna eksplozja smaków. Może być w wersji z kurczakiem - taka jak moja, ale jadałam już z krewetkami, z tofu, z wołowiną i wegetariańską. Wszystkie uwielbiam, zwłaszcza zimą. Porządnie rozgrzewają i wprawiają w doskonały humor. Połączenie imbiru, galangalu i mleka kokosowego to klasyka kuchni tajskiej. Z tych trzech składników można wyczarować przepyszne dania.
1 7 8 9 10 11 17

(Visited 488 924 times, 1 052 visits today)