Penne rigate i sos pomidorowy z szynki w wersji fit

Kategoria, Tags, , Wybierz ilość porcji1 porcja

Wieprzowina, ta chuda jak właśnie szynka, jest dobrym źródłem białka przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (w 100 g jest 135 kcal; B 22 g, T 5 g). Mój sos w stylu bolognese na bazie szynki ma tylko 82 kcal w 100 g, jest zatem dobry dla osób na diecie redukcyjnej. Oczywiście polecam go nie tylko osobom redukującym wagę, jest bardzo smaczny i sycący i zadowoli każdego mięsożercę wielbiącego makarony.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii437
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.4g14%
Węglowodany 56.6g21%
Białko 27.8g56%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 kg mięso z szynki (zmielone)
 150 g startej marchewki
 50 g startej pietruszki
 40 g startego selera
 75 g posiekanego pora
 190 g posiekanej cebuli
 25 g posiekanego czosnku (5 ząbków)
 1 łyżka oliwy z oliwej
 1 kartonik tomate frito (400 g)
 1 butelka passaty (700 g)
 1 puszka pomidorków (400 g)
 zioła suszone: tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz, płątki chilli
 1 łyżka parmezanu startego
 65 g makaronu penne rigate (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszło mi 2700 g sosu o następującym makro: 100 g to 82 kcal i: B 8.4, W 5.2, T 2.9.

2

Warzywa przerzuciłam do garnka, podlałam łyżką oliwy.

3

Dodałam zioła, podprażyłam, podlałam odrobiną wody i na małym ogniu poddusiłam.

4

W tym samym czasie przesmażyłam mięso na patelni, bez dodawania tłuszczu, aż się całkiem "wysuszyło".

5

Następnie przerzuciłam mięso do garnka z warzywami, dodałam wszystkie rodzaje sosów pomidorowych, doprawiłam solą.

6

Na małym ogniu dusiłam gotowy sos ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając. Chaiałam żeby warzywa nie były zbyt miekknie anie zbyt twarde.

7

Moja porcja to 

8

Moja porcja to 200 g sosu, 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem) i 10 g startego parmezanu. Ta porcja ma 437 kcal.

9

10

Składniki

 1 kg mięso z szynki (zmielone)
 150 g startej marchewki
 50 g startej pietruszki
 40 g startego selera
 75 g posiekanego pora
 190 g posiekanej cebuli
 25 g posiekanego czosnku (5 ząbków)
 1 łyżka oliwy z oliwej
 1 kartonik tomate frito (400 g)
 1 butelka passaty (700 g)
 1 puszka pomidorków (400 g)
 zioła suszone: tymianek, oregano, bazylia, sól, pieprz, płątki chilli
 1 łyżka parmezanu startego
 65 g makaronu penne rigate (waga przed ugotowaniem)

Sposób przygotowania

1

Z podanej ilości wyszło mi 2700 g sosu o następującym makro: 100 g to 82 kcal i: B 8.4, W 5.2, T 2.9.

2

Warzywa przerzuciłam do garnka, podlałam łyżką oliwy.

3

Dodałam zioła, podprażyłam, podlałam odrobiną wody i na małym ogniu poddusiłam.

4

W tym samym czasie przesmażyłam mięso na patelni, bez dodawania tłuszczu, aż się całkiem "wysuszyło".

5

Następnie przerzuciłam mięso do garnka z warzywami, dodałam wszystkie rodzaje sosów pomidorowych, doprawiłam solą.

6

Na małym ogniu dusiłam gotowy sos ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając. Chaiałam żeby warzywa nie były zbyt miekknie anie zbyt twarde.

7

Moja porcja to 

8

Moja porcja to 200 g sosu, 65 g makaronu (waga przed ugotowaniem) i 10 g startego parmezanu. Ta porcja ma 437 kcal.

9

10

Notes

Penne rigate i sos pomidorowy z szynki w wersji fit
(Visited 4 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *