Pełnoziarniste fusilli, por, pieczone pomidorki i krewetki z olejem sezamowym

Kategoria, Tags, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Danie z krewetkami może być bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Wystarczy przed pracą wyjąć zamrożone krewetki, a po powrocie odsączyć z wody, obrać i usunąć jelito. NMie każdy je lubi, ale dla tych co lubią podpowiedź: smakują praktycznie ze wszytkim! Może być makaron, ryż, kasza, pieczywo... mogą być na ciepło lub na zimno... z owocami i warzywami. Eksperymentujcie i cieszcie się smakami:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii379
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 16.6g22%
Węglowodany 26.4g10%
Białko 31.3g63%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 200 g krewetek mrożonych (waga po rozmrożeniu)
 100 g pieczonych pomidorków koktajlowych
 60 g pora (zielona część)
 50 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (waga suchego produktu)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, płatki chilli, sezam jasny i czarny, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło. Przestudzone pomidorki, przełożyłam do pojemnika, w lodówce przechowuję do ok. tygodnia.

2

Zieloną część pora posiekałam w paseczki, przerzuciłam na patelnie, doprawiłam solą i podprażyłam z sezamem i odrobią oleju sezamowego.

3

Dodałam upieczone dnia poprzedniego pomidorki.

4

Krewetki, rozmroziłam, oczyściłam, krótko zrobiłam na mocnym ogniu razem z odrobiną oleju sezamowego impłatkami chilli.

5

Wszystko wymieszałam i doprawiłam pieprzem.

6

7

Składniki

 200 g krewetek mrożonych (waga po rozmrożeniu)
 100 g pieczonych pomidorków koktajlowych
 60 g pora (zielona część)
 50 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (waga suchego produktu)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, płatki chilli, sezam jasny i czarny, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło. Przestudzone pomidorki, przełożyłam do pojemnika, w lodówce przechowuję do ok. tygodnia.

2

Zieloną część pora posiekałam w paseczki, przerzuciłam na patelnie, doprawiłam solą i podprażyłam z sezamem i odrobią oleju sezamowego.

3

Dodałam upieczone dnia poprzedniego pomidorki.

4

Krewetki, rozmroziłam, oczyściłam, krótko zrobiłam na mocnym ogniu razem z odrobiną oleju sezamowego impłatkami chilli.

5

Wszystko wymieszałam i doprawiłam pieprzem.

6

7

Notes

Pełnoziarniste fusilli, por, pieczone pomidorki i krewetki z olejem sezamowym
(Visited 3 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *