Ilość przepisów: 0
Szakszuka na porach i czosnku niedźwiedzimSzakszuka to coś na kształt jajek sadzonych na warzywach. Klasyczna pochodzi z bliskiego wschodu i jest robiona na pomidorach i papryce. Ta zielona jest zupełnie wyjątkowa i po prostu pyszna:-)Brownie z czerwonej fasoli i banana w wersji mocno proteinowejBrownie z fasoli i banana robiłam wiele razy. Podstawowa wersja jest taka jak tutaj prezentuję ale jak już Wam raz wyjdzie, jak już raz posmakuje to spróbujcie pokombinować: przełożyć masą, oblać galaretką, posypać owocami czy orzechami. Oczywiście każdy dodatek to dodatkowe kalorie ale w końcu po to to ciasto jest tak bardzo fit, że można mu dołożyć dobrych kalorii:-)Kanapka z jajkiem w koszulce i łososiem, na pesto z czosnku niedźwiedziegoŚniadanie z jajem to mój numer 1 wśród śniadań. Polecam zwłaszcza te z jajkiem w koszulce, bo to najlepsza forma jajka: lekko strawne i z płynnym żółtkiem, które ponoć lepiej się przyswaja. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Paradoksalnie żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych.W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu: na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku (żółtku) tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Naprawdę, warto jeść jajka.
Jajecznica na pieczarkachJajecznica to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Polecam dodatek pieczarek, bo są niskokaloryczne a robią objętość posiłku (oko widzi większą ilość:-))Pieczywo lekkie z szynką bez wędzenia i z jajecznicąPieczywo lekkie - jak jeszcze nie znacie to zachęcam do spróbowania. Nie przypomina w niczym tradycyjnego pieczywa ale można je polubić, jest nisko kaloryczne (1 kromka to zaledwie 19-20 kcal:-)) i lekkostrawne. Warto je włączyć do diety redukcyjnej:-)Makaron ryżowy w stylu tajskim z krewetkami i dorszemTo nie jest danie z przepisu kuchni tajskiej ale mocno inspirowane smakami tej aromatycznej i wyjątkowej kuchni. Jest imbir, kafir, kurkuma, sumak, sos sojowy, mleko kokosowe ale bazą jest makaron ryżowy, krewetki i ryba. Smak podkręca czosnek niedźwiedzi a całość wyszła smakowicie i mocno białkowo:-) Idealne danie dla aktywnych!Tatar wołowy w wersji minimalistycznejJak ktoś ma ochotę na surowe mięsko, tak po prostu, to polecam tatara z minimalną ilością dodatków. Spaghetti z tuńczykiem w wegańskim sosie fitRobiąc sos do makaronu warto zrobić go od razu więcej i poporcjować. Ten wegański jest świetną bazą do pysznych dań z makaronem. Można go połączyć z kurczakiem, tuńczykiem, owocami morza.... Polecam każdą wersję. Ta z tuńczykiem jest chyba najszybsza:-)Wegański sos do makaronu – bardzo fitPodrzucam Wam przepis na genialny sos do makaronu. Genialny, bo jest bardzo fit, można zrobić na zapas i daje kilka możliwości komponowania posiłków. Za każdym razem można podać jako zupełnie nowe danie: z tuńczykiem, z kurczakiem, z chorizo..... I za każdym razem smakuje znakomicie:-)
(Visited 473 267 times, 1 038 visits today)