Ilość przepisów: 0
Rozgrzewająca zupa z białych warzyw w bliskowschodnim styluZupa z białych warzyw podkręcona bliskowschodnimi przyprawami to moja propozycja na jesienno-zimowy czas. Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i apetycznie wygląda. Jest to propozycja bardzo niskokaloryczna, wegetariańska a nawet wegańska. Perłowy kuskus i pieczone warzywa korzenne z orzechowym sosemBardzo lubię warzywa korzenne, najchętniej upieczone, bo są intensywne w smaku, można zrobić od razu więcej i łączyć je w różnych posiłkach z kaszami, mięsem, rybą albo robić sałatki. Jak np. taka z sosem orzechowym w stylu bliskowschodnim, który wybitnie - moim zdaniem - gra z takimi warzywami. Do tego garść świeżej sałaty, orzechy, ulubiona kasza... znakomity, lekki posiłek w sezonie jesienno-zimowym.Makaron z pieczoną papryką, chorizo, pieczarkami i poremMakaron lubią wszyscy, ale jeżeli taki makaron pływa w zawiesistym sosie to już niekoniecznie jest fit. Wolę lekkie wersje makaronów, np. połączenie chorizo z warzywami. To jest takie pyszne, że nawet klasyka makaronowa czyli parmezan, jest zbędny.Gofry ziemniaczane z łososiem i awokadoGofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem - lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)Papardelle z suszonymi pomidorami, dorsz, padron, groszek i pomidorkiRyby można robić na wiele sposobów. Ja najczęściej robię na patelni, dusząc z warzywami. Do tego makaron - im grubszy tym lepszy. Całe danie jest naprawdę fit: mało tłuszczu, dużo białka, w naprawdę sporej porcji jest niewiele kalorii. Warto spróbować:-)Makaron szpinakowy z piersią kurczaka w sosie z pieczarekMakaron z kurczakiem to niby nic specjalnego ale nawet z takiego klasyka można zrobić danie bardziej fit i bardziej kolorowe. Wątróbka z indyka z jabłkiem i cebulkąWątróbka to bogate źródło żelaza a ta z indyka jest naprawdę pyszna, delikatna. Jabłko i cebulka nadają charakteru, bo wątróbka sama w sobie jest dość "tępa" i jednowymiarowa. No i koniecznie świeży tymianek:-) Porcja jak na zdjęciu ma 524 kcal i aż 41 g białka!Gofry z cukinii, jajko poszetowe na plasterku wędzonego łososia, groszek cukrowyOdkąd mam gofrownicę, gofry wpadają dość często. A że pieczywo jadam w minimalnych ilościach, gofry doskonale dopełniają moje śniadanie czy kolacje. Oczywiście najczęściej na wytrawnie. Łosoś i jajko poszetowe to kombinacja niezwykle udana i smaczna, ale na gofrach z cukinii podaję je po raz pierwszy. I jest to śniadanie dobrze zbilansowane, niskokaloryczne, smaczne i z niewielu składników. Polecam:-)Papardelle z krewetkami, pieczoną papryką i cukiniąNa diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal - tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!
(Visited 480 186 times, 596 visits today)