Ilość przepisów: 0
Wątróbka z indyka z jabłkiem i cebulkąWątróbka to bogate źródło żelaza a ta z indyka jest naprawdę pyszna, delikatna. Jabłko i cebulka nadają charakteru, bo wątróbka sama w sobie jest dość "tępa" i jednowymiarowa. No i koniecznie świeży tymianek:-) Porcja jak na zdjęciu ma 524 kcal i aż 41 g białka!Gofry z cukinii, jajko poszetowe na plasterku wędzonego łososia, groszek cukrowyOdkąd mam gofrownicę, gofry wpadają dość często. A że pieczywo jadam w minimalnych ilościach, gofry doskonale dopełniają moje śniadanie czy kolacje. Oczywiście najczęściej na wytrawnie. Łosoś i jajko poszetowe to kombinacja niezwykle udana i smaczna, ale na gofrach z cukinii podaję je po raz pierwszy. I jest to śniadanie dobrze zbilansowane, niskokaloryczne, smaczne i z niewielu składników. Polecam:-)Papardelle z krewetkami, pieczoną papryką i cukiniąNa diecie redukcyjnej makaron jest jak najbardziej ok. Zresztą, tak jak pisałam już nie raz, należy jeść różnorodnie, zgodnie z tym, na co mamy ochotę kontrolując jedynie ilości czyli pilnując by bilans energetyczny był ujemny. Moja porcja makaronu to 50 g suchego produktu, za to z dodatkami lubię poszaleć. Czasami robi się z tego naprawdę duża objętościowo porcja! Bo jak dodamy krewetki, paprykę, cukinię to nagle okazuje się, że rozkoszowanie się smakiem nie ma końca:-) cały ten duży talerz pysznego jedzenia ma 544 kcal - tyle co 7 pierogów ruskich mojej mamy (bez okrasy!). Jedz mądrze, efektownie i efektywnie!Lawasz zapiekany z szynką parmeńską, serem żółtym i rukoląSmaczna przegryzka imprezowa albo do chrupania na ulubionym serialu Netflixa:-)Pulpeciki z indyka w sosie z masła z nerkowców, makaron ryżowy z porem i pieczarkamiIndyk to czyste, chude mięsko, niskokaloryczne, wysokoproteinowe. Nie każdy lubi, bo jest dość zwarte i twardsze niż np. pierś kurczaka. Ale jest zdrowsze i warto je włączyć do diety. Podpowiadam jak urozmaicić jadłospis dodając danie z indyka ale z masłem z nerkowców. Tłuste masło do chudego indyka - to naprawdę dobrze smakuje. Delikatne mięso nabrało charakteru a podkreśliłam go dodatkowo przyprawami kumin, kolendra.... Warto spróbować:-)Gofry ziemniaczane z kurkamiOdchudzona wersja placków ziemniaczanych to gofry ziemniaczane. Równie szybko się je przygotowuje, mają znacznie mniej kalorii, bo do smażenia nie używamy tłuszczu i są smaczne jak te tradycyjne. Do tego dowolne dodatki - u mnie kurki, bo akurat miałam pod ręką:-) Znakomity lunch albo kolacja, polecam. W innych moich wpisach znajdziecie gofry z cukinii a w planie mam jeszcze kilka innych wytrawnych więc zaglądajcie tutaj.Bucatini z krewetkami, boczkiem i pomidorkamiSą takie dania, które poprawiają mi humor. To makarony, najlepiej te grubsze i większe w swoim kształcie. Np. bucatini - takie grubsze spaghetti... Tak niewiele trzeba, żeby sprawić sobie kulinarna przyjemność:-) W myśl zasady "im mniej tym lepiej", "im prościej tym smaczniej". Makarony świetnie się do tego nadają, są na tyle niewymagające, że wystarczy czasem 2, 3 max 4 składniki, żeby danie nabrało charakteru i smaku. Dzisiaj polski boczek połączyłam w makaronowym daniu z krewetkami. Sos powstał z rozprażonych pomidorków i zielonych oliwek. Tylko tyle i aż tyle:-)Pasztet wieprzowo-wołowy z wątróbką drobiowąDomowy pasztet jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż produkowany przemysłowo. W moim jest bardzo mało tłuszczu w stosunku do białka, nie ma żadnych wypełniaczy podnoszących kaloryczność, jedząc czujemy po prostu smaczne mięsko. Dorsz duszony w warzywach, kasza pęczakRyba w 15 minut? i to nie smażona tylko duszona - tak, to możliwe! Porcja duża, kalorii mało - polecam szczególnie osobom na redukcji lub aktywnym fizycznie, bo to solidna porcja białka:-)
(Visited 473 918 times, 649 visits today)