Czarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować.
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii440
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.6g36%
- Węglowodany 24g9%
- Białko 21.7g44%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Naleśniki smażę bez tłuszczu. Ciasto to jajka, woda gazowana i mąka (3 jajka, litr wody, mąki ile zabierze).

Jajka rozbełtałam i usmażyłam jajecznicę.

Nalesnika posmarowałam czarnym czosnkiem (szczęśliwie można go już dostać w Biedronce).

Na to awokado w paskach...

... teraz jajka...

... sezam, odrobina soli.

Całość skropiłam olejem z awokado, posypałam czarnym sezamem.


Składniki
Sposób przygotowania
Naleśniki smażę bez tłuszczu. Ciasto to jajka, woda gazowana i mąka (3 jajka, litr wody, mąki ile zabierze).

Jajka rozbełtałam i usmażyłam jajecznicę.

Nalesnika posmarowałam czarnym czosnkiem (szczęśliwie można go już dostać w Biedronce).

Na to awokado w paskach...

... teraz jajka...

... sezam, odrobina soli.

Całość skropiłam olejem z awokado, posypałam czarnym sezamem.


