Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicą

Kategoria, Tags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Czarny czosnek to biały czosnek tylko po procesie długotrwałej fermentacji w podwyższonej temperaturze i wilgotności, co nadaje mu ciemny kolor i zmienia jego smak na słodkawo-kwaskowy. Ma łagodniejszy w smaku i bardziej miękki miąższ, nie wydziela ostrego zapachu, jest łatwiej strawny i lepiej przyswajalny przez organizm. To źródło wielu cennych składników, takich jak witaminy (C, B6), minerały (magnez, wapń, cynk), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Wspomaga układ odpornościowy, pracę wątroby, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia i poziomu cholesterolu. Ostatnio można go kupić nawet w Biedronce, warto spróbować.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii440
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.6g36%
Węglowodany 24g9%
Białko 21.7g44%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 naleśnik (ja robię na wodzie gazowanej)
 2 jajka
 50 g awokado (1/2 owocu)
 5 ząbków czarnego czosnku
 1 łyżeczek oleju (u mnie z awokado)
 sól, czasny sezam

Sposób przygotowania

1

Naleśniki smażę bez tłuszczu. Ciasto to jajka, woda gazowana i mąka (3 jajka, litr wody, mąki ile zabierze).

2

Jajka rozbełtałam i usmażyłam jajecznicę.

3

Nalesnika posmarowałam czarnym czosnkiem (szczęśliwie można go już dostać w Biedronce).

4

Na to awokado w paskach...

5

... teraz jajka...

6

... sezam, odrobina soli.

7

Całość skropiłam olejem z awokado, posypałam czarnym sezamem.

8

Składniki

 1 naleśnik (ja robię na wodzie gazowanej)
 2 jajka
 50 g awokado (1/2 owocu)
 5 ząbków czarnego czosnku
 1 łyżeczek oleju (u mnie z awokado)
 sól, czasny sezam

Sposób przygotowania

1

Naleśniki smażę bez tłuszczu. Ciasto to jajka, woda gazowana i mąka (3 jajka, litr wody, mąki ile zabierze).

2

Jajka rozbełtałam i usmażyłam jajecznicę.

3

Nalesnika posmarowałam czarnym czosnkiem (szczęśliwie można go już dostać w Biedronce).

4

Na to awokado w paskach...

5

... teraz jajka...

6

... sezam, odrobina soli.

7

Całość skropiłam olejem z awokado, posypałam czarnym sezamem.

8

Notes

Naleśnik z czarnym czosnkiem, awokado i jajecznicą
(Visited 2 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *