To super fit danie, mało kalorii i aż 37 g białka. A to dzięki shirataki, który prawie nie ma kalorii. Polecam ne tylko osobom na redukcji, to fajna odmiana od tradycyjnych makaronów.
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii337
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 19.1g25%
- Węglowodany 3.9g2%
- Białko 36.9g74%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, oczyściłam.
Przygotowałam pesto: mrożone liście rzodkiewki.....
orzechy włoskie, oliwa z oliwek, czosnek, sól, odrobina przegotowanej wody do uzyskania porządanej konsystencji.
Wszystko zblendowałam, można przechowywać w szklanym słoiku w lodówce około tygodnia.
Makaron shirataki (inaczek konjac, konjak). Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Makaron wymieszałam na petelni z 2 łyżkami mojego pesto rzodkiewkowego.
Krewetki przesmażyłam krótko na rozgrzanej patelni z odrobina masła i sosu sojowego.
Wszystko wymieszałam, posypałam płatkami chilli i gotowe:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Krewetki rozmroziłam, oczyściłam.
Przygotowałam pesto: mrożone liście rzodkiewki.....
orzechy włoskie, oliwa z oliwek, czosnek, sól, odrobina przegotowanej wody do uzyskania porządanej konsystencji.
Wszystko zblendowałam, można przechowywać w szklanym słoiku w lodówce około tygodnia.
Makaron shirataki (inaczek konjac, konjak). Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Makaron wymieszałam na petelni z 2 łyżkami mojego pesto rzodkiewkowego.
Krewetki przesmażyłam krótko na rozgrzanej patelni z odrobina masła i sosu sojowego.
Wszystko wymieszałam, posypałam płatkami chilli i gotowe:-)