Kurczaczki w cieście filo i sałatka pico de gallo

Oceń przepisTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji9 porcji

Fit propozycja przekąski z ciastem filo. Na wytrawnie, proteinowo a do tego odświeżająca sałatka na bazie pomidorów: pico de gallo.
Makro policzone dla zawijasków, sałatka (całość) ma ok. 110 kcal.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 9


Ilość na porcję
Ilość kalorii 74
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.6g3%
Węglowodany 9g3%
Białko 6g12%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 3 płaty ciasta filo
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 25 g ugotowanej fasolki szparagowej
 1 łyżka oleju z zalewy suszonych pomidorów
 1 łyżka przyrawy toskańskiej (bruschetta)
 1 Do sałatki pico de gallo potrzebujemy: pomidor
  papryki czerwonej
 1 mała cebulka
 garść świeżej kolendry
 ocet balsamiczny lub vinagre, oliwa

Sposób przygotowania

1

Każdy płat ciasta filo wysmarować olejem z zalewy suszonych pomidorów. Najlepiej to zrobić dłonią:-) Będzie cieniutka warstwa i dokładnie rozsmarowane, bo użyjemy tylko 1 łyżki oleju!
Czyli: rozkładamy jeden płat, smarujemy, na to drugi płat, smarujemy, na to trzeci. Jeżeli robicie to dłonią, to od razu wysmarujcie nią naczynie do zapiekania:-) Ciasto pokrójcie na 9 kwadratów.

2

Polędwiczki obtoczcie w przyprawie (przyprawa toskańska: suszone pomidory, czosnek, bazylia), oprószcie solą.

3

Na każdy kwadrat ciasta filo połóżcie jeden kawałek polędwiczki z kurczaka, dołóżcie szparagi...

4

i zrolujcie.

5

Poukładajcie zawijaski w naczyniu do zapiekania: 20 minut, 180 stopni.

6

Warzywa na sałatkę drobniutko posiekajcie, odlejcie nadmiar płynu, doprawcie solą, octem balsamicznym i skropcie oliwą.

7

Jak na filo to bardzo dietetyczne jedzonko:-)

8

9

Składniki

 3 płaty ciasta filo
 200 g polędwiczek z piersi kurczaka
 25 g ugotowanej fasolki szparagowej
 1 łyżka oleju z zalewy suszonych pomidorów
 1 łyżka przyrawy toskańskiej (bruschetta)
 1 Do sałatki pico de gallo potrzebujemy: pomidor
  papryki czerwonej
 1 mała cebulka
 garść świeżej kolendry
 ocet balsamiczny lub vinagre, oliwa

Sposób przygotowania

1

Każdy płat ciasta filo wysmarować olejem z zalewy suszonych pomidorów. Najlepiej to zrobić dłonią:-) Będzie cieniutka warstwa i dokładnie rozsmarowane, bo użyjemy tylko 1 łyżki oleju!
Czyli: rozkładamy jeden płat, smarujemy, na to drugi płat, smarujemy, na to trzeci. Jeżeli robicie to dłonią, to od razu wysmarujcie nią naczynie do zapiekania:-) Ciasto pokrójcie na 9 kwadratów.

2

Polędwiczki obtoczcie w przyprawie (przyprawa toskańska: suszone pomidory, czosnek, bazylia), oprószcie solą.

3

Na każdy kwadrat ciasta filo połóżcie jeden kawałek polędwiczki z kurczaka, dołóżcie szparagi...

4

i zrolujcie.

5

Poukładajcie zawijaski w naczyniu do zapiekania: 20 minut, 180 stopni.

6

Warzywa na sałatkę drobniutko posiekajcie, odlejcie nadmiar płynu, doprawcie solą, octem balsamicznym i skropcie oliwą.

7

Jak na filo to bardzo dietetyczne jedzonko:-)

8

9

Kurczaczki w cieście filo i sałatka pico de gallo
(Visited 2 051 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *