Jajka w koszulce na pieczywie wysokobiałkowym, szparagi, awokado

KategoriaTags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Szybko i smacznie - czyli tak jak lubię. Do tego danie jest na ciepło, ma duzo białka i sporo zdrowych tłuszczów:-)

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii532
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 34.7g45%
Węglowodany 20g8%
Białko 32.1g65%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 jajka
 85 g 1 avocado Haas (mniejsze)
 165 g zielone szparagi
 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 łyżeczek oliwy
 sezam jasny i czarny, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Szparagi wpierw zblanszowałam, potem przesmażyłąm krótko na odrobinie oliwy.

3

1 kromka pieczywa proteinowego to ok. 130 kcal i aż 10,5 g białka (W 5.7, T 6.3).

4

Kromkę przekroiłam na pół, na każdą połówkę po jajku, obok szparagi, awokado pokrojone w plasterki a na koniec oprószyłam sezamam i płatkami chilli.

5

Składniki

 2 jajka
 85 g 1 avocado Haas (mniejsze)
 165 g zielone szparagi
 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 łyżeczek oliwy
 sezam jasny i czarny, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

2

Szparagi wpierw zblanszowałam, potem przesmażyłąm krótko na odrobinie oliwy.

3

1 kromka pieczywa proteinowego to ok. 130 kcal i aż 10,5 g białka (W 5.7, T 6.3).

4

Kromkę przekroiłam na pół, na każdą połówkę po jajku, obok szparagi, awokado pokrojone w plasterki a na koniec oprószyłam sezamam i płatkami chilli.

5

Notes

Jajka w koszulce na pieczywie wysokobiałkowym, szparagi, awokado
(Visited 4 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *