Pewnie znacie pyszne tureckie śniadanie z jajkiem w koszulce w roli głównej - Çılbır. Dzisiaj mój pomysł na śniadanie inspirowane tym daniem, oczywiście będzie fit, będzie wysokobiałkowo i pysznie:-)
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii566
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 26.5g34%
- Węglowodany 49g18%
- Białko 32g64%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło
Przestudzone pomidorki, przełożyłam do pojemnika, w lodówce przechowuję do ok. tygodnia.
Serek wysóozyłam na talerz, dołożyłam pomidorki.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Śliczne jajo:-)
Na serek wyłożyłam jajka, polałam odrobina oliwy...
...posypałam sola, płatkami chilli i posiekaną zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło
Przestudzone pomidorki, przełożyłam do pojemnika, w lodówce przechowuję do ok. tygodnia.
Serek wysóozyłam na talerz, dołożyłam pomidorki.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne
Śliczne jajo:-)
Na serek wyłożyłam jajka, polałam odrobina oliwy...
...posypałam sola, płatkami chilli i posiekaną zieloną cebulką.