Jajka poszetowe na kanapce z pieczywa proteinowego, szpinak, pieczone pomidorki

KategoriaTags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Dzisiaj porządne, sycące śniadanie (lub kolacja), dużo białka, same zdrowe składniki. Jajka to mój ulubiony składnik śniadań, niekoniecznie jako jajka poszetowe. Lubię w każdej formie. Jeżeli przerasta Was robienie jajka w ten sposób, to po prostu ugotujcie na miękko.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii444
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g36%
Węglowodany 15.4g6%
Białko 29.5g59%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 1 g kromka pieczywa proteinowego
 2 g jajka
 50 g upieczonych pomidorków koktajlowych
 100 g szpinaku baby
 1 łyżka masła
 15 g czosnku (3 ząbki)
 czarnuszka, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Na patelnię wrzuciłam startą gałkę muszkatołową, czosnek pokrojony w plasterki i masło.

2

Wyłożyłam szpinak...

3

... i dusiłam do odparowania.

4

Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. 

5

Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na dwie połówki (oko widzi wtedy więcej jedzenia:-)).

7

Na każdą połówkę wyłożyłam po łyżce szpinaku.

8

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

9

Na każdą połówkę wyłożyłam po jajku, obok pomidorki.

10

Na koniec świeżo zmielony pieprz, czarnuszka i świeża zielenina (u mnie zielona cebulka).

11

Składniki

 1 g kromka pieczywa proteinowego
 2 g jajka
 50 g upieczonych pomidorków koktajlowych
 100 g szpinaku baby
 1 łyżka masła
 15 g czosnku (3 ząbki)
 czarnuszka, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Na patelnię wrzuciłam startą gałkę muszkatołową, czosnek pokrojony w plasterki i masło.

2

Wyłożyłam szpinak...

3

... i dusiłam do odparowania.

4

Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. 

5

Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na dwie połówki (oko widzi wtedy więcej jedzenia:-)).

7

Na każdą połówkę wyłożyłam po łyżce szpinaku.

8

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

9

Na każdą połówkę wyłożyłam po jajku, obok pomidorki.

10

Na koniec świeżo zmielony pieprz, czarnuszka i świeża zielenina (u mnie zielona cebulka).

11

Notes

Jajka poszetowe na kanapce z pieczywa proteinowego, szpinak, pieczone pomidorki
(Visited 5 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *