Dzisiaj porządne, sycące śniadanie (lub kolacja), dużo białka, same zdrowe składniki. Jajka to mój ulubiony składnik śniadań, niekoniecznie jako jajka poszetowe. Lubię w każdej formie. Jeżeli przerasta Was robienie jajka w ten sposób, to po prostu ugotujcie na miękko.
1 ilość porcji
1
- Amount per serving
- Ilość kalorii444
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 27.8g36%
- Węglowodany 15.4g6%
- Białko 29.5g59%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Na patelnię wrzuciłam startą gałkę muszkatołową, czosnek pokrojony w plasterki i masło.
Wyłożyłam szpinak...
... i dusiłam do odparowania.
Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację.
Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na dwie połówki (oko widzi wtedy więcej jedzenia:-)).
Na każdą połówkę wyłożyłam po łyżce szpinaku.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na każdą połówkę wyłożyłam po jajku, obok pomidorki.
Na koniec świeżo zmielony pieprz, czarnuszka i świeża zielenina (u mnie zielona cebulka).
Składniki
Sposób przygotowania
Na patelnię wrzuciłam startą gałkę muszkatołową, czosnek pokrojony w plasterki i masło.
Wyłożyłam szpinak...
... i dusiłam do odparowania.
Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację.
Polecam zrobić, bo są przepyszne! Przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na dwie połówki (oko widzi wtedy więcej jedzenia:-)).
Na każdą połówkę wyłożyłam po łyżce szpinaku.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na każdą połówkę wyłożyłam po jajku, obok pomidorki.
Na koniec świeżo zmielony pieprz, czarnuszka i świeża zielenina (u mnie zielona cebulka).