Hummus z łupinek bobu, pieczone pomidorki i tosty z bagietki na zakwasie

Znakomity zestaw śniadaniowy, ale może to być równie dobrze kolacja jak i lunch. Żal było wyrzucać łupinek z bobu, wpadłam więc na pomysł wykorzystania ich do hummusu. Ale danie nie byłoby idealne gdyby nie genialne pieczone pomidorki śliwkowe! Całość wyszła pysznie, a do tego zacna ilość białka jak na totalnie wegańskie danie.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii541
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 31.9g41%
Węglowodany 32.1g12%
Białko 25.1g51%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 140 g hummusu z łupinek bobu przepis niżej
 90 g 3 kromki bagietki na zakwasie, podpieczone w tosterze
 60 g upieczonych pomidorków śliwkowych
 kolendra, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Sezon na bób rozpoczęty! 1 kg bobu ugotowałam, obrałam łupinki i wpadłam na pomysł wykorzystania ich do zrobienia hummusu. Z 1 kg surowego bobu, po ugotowaniu i obraniu otrzymałam 280 g łupinek.

2

Przepis na hummus: 280 g łupinek bobu, 100 g tahini, sok z połowy cytryny (dodawajcie z umiarem, żeby dla Was nie było za kwaśne), 3 ząbki czosnku, przyprawy: mielona kolendra, mielony kumin, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, sól, odrobina przegotowanej (ale chłodnej) wody do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie ok. 60 g).

3

Kluczowe jest porządne zblendowanie, bo łupinki są dość twarde. Makro hummusu: 100 g to 11,1 g Białka, 15,1 g węglowodanówi 14,3 g tłuszczu.

 

4

Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą.

5

Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

6

Wszystkie składniki wylądowały na talerzu.

7

Do tego świeża kolendra, sezam jasny i czarny - gotowe!

8

9

10

Składniki

 140 g hummusu z łupinek bobu przepis niżej
 90 g 3 kromki bagietki na zakwasie, podpieczone w tosterze
 60 g upieczonych pomidorków śliwkowych
 kolendra, sezam jasny i czarny

Sposób przygotowania

1

Sezon na bób rozpoczęty! 1 kg bobu ugotowałam, obrałam łupinki i wpadłam na pomysł wykorzystania ich do zrobienia hummusu. Z 1 kg surowego bobu, po ugotowaniu i obraniu otrzymałam 280 g łupinek.

2

Przepis na hummus: 280 g łupinek bobu, 100 g tahini, sok z połowy cytryny (dodawajcie z umiarem, żeby dla Was nie było za kwaśne), 3 ząbki czosnku, przyprawy: mielona kolendra, mielony kumin, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, sól, odrobina przegotowanej (ale chłodnej) wody do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie ok. 60 g).

3

Kluczowe jest porządne zblendowanie, bo łupinki są dość twarde. Makro hummusu: 100 g to 11,1 g Białka, 15,1 g węglowodanówi 14,3 g tłuszczu.

 

4

Pomidorki przekoiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą.

5

Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuje je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

6

Wszystkie składniki wylądowały na talerzu.

7

Do tego świeża kolendra, sezam jasny i czarny - gotowe!

8

9

10

Notes

Hummus z łupinek bobu, pieczone pomidorki i tosty z bagietki na zakwasie
(Visited 11 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *