Tym razem fajnie zbilansowany posiłek śniadaniowy, sporo białka, zdrowe tłuszcze i sporo błonnika. Jeżeli przeraża Was perspektywa robienia jajka poszetowego (w koszulce), po prostu zastąpcie jej jakiem na miękko:-)
1 ilość porcji
2
- Amount per serving
- Ilość kalorii476
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 24.8g32%
- Węglowodany 28.9g11%
- Dietary Fiber 7.2g26%
- Białko 30.5g61%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Sposób przygotowania
Jajko, płatki owsiane (50 g), zarodki pszenne, płatki drożdżowe, 150 ml mleka, 100 g szpinaku baby uprzednio przesmażonego z czosnkiem - zblendować na gładka masę. Z tej ilości wyszły 4 sztuki.
Z tej ilości wyszły 4 sztuki.
Smażyć aż będą wyszuszone z wierzchu. Ja powierzchnię spryskałam uprzednio oliwą.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na każdego gofra ułożyłam 1/4 awokado w plasterkach, a na wierzch po jajku poszetowym.
Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym, dorzuciłam zieleninę (świeża kolendra).
Składniki
Sposób przygotowania
Jajko, płatki owsiane (50 g), zarodki pszenne, płatki drożdżowe, 150 ml mleka, 100 g szpinaku baby uprzednio przesmażonego z czosnkiem - zblendować na gładka masę. Z tej ilości wyszły 4 sztuki.
Z tej ilości wyszły 4 sztuki.
Smażyć aż będą wyszuszone z wierzchu. Ja powierzchnię spryskałam uprzednio oliwą.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na każdego gofra ułożyłam 1/4 awokado w plasterkach, a na wierzch po jajku poszetowym.
Całość posypałam sezamem jasnym i czarnym, dorzuciłam zieleninę (świeża kolendra).