Kukurydziane penne z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Ten przepis zrobicie przez bardzo krótki czas w roku, kiedy dostępny jest świeży czosnek niedźwiedzi. Nie zagapcie tego - kwiecień/maj - wtedy można kupić na lokalnych placykach z warzywami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 381
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 12.3g19%
Węglowodany 46.3g16%
Białko 21.5g43%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu kukurydzianego penne (z Lidla) - waga przed ugotowaniem
 130 g krewetek
 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
 120 g pomidora
 20 g pomidorów suszonych z oleju

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić. Pomidorki suszone pokroić w paseczki, pomidora malinowego (najlepiej, ale inny też się nada, pewnie będzie bardziej wodnisty tylko) pokroić w kostkę, czosnek w plasterki a czosnek niedźwiedzi posiekać.

2

Na patelnię pokrojonego pomidora i plasterki czosnku.

3

Dorzucić czosnek niedźwiedzi, pomidory suszone

4

Zredukować nadmiar płynu i dodać krewetki. Kilka chwil tylko je zagrzać, jak za długo będą na patelni to się bardzo skurczą i będą gumowate i twarde.

5

Dodać ugotowany al dente makaron kukurydziany (zacznijcie gotować przed zrobieniem sosu, bo sos się robi moment a na makaron jednak te 10 minut trzeba poczekać), wymieszać i gotowe.

6

To jest takie danie, które najlepiej smakuje świeżo zrobione i zjedzone:-)

Składniki

 50 g makaronu kukurydzianego penne (z Lidla) - waga przed ugotowaniem
 130 g krewetek
 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego
 120 g pomidora
 20 g pomidorów suszonych z oleju

Sposób przygotowania

1

Krewetki trzeba rozmrozić i oczyścić. Pomidorki suszone pokroić w paseczki, pomidora malinowego (najlepiej, ale inny też się nada, pewnie będzie bardziej wodnisty tylko) pokroić w kostkę, czosnek w plasterki a czosnek niedźwiedzi posiekać.

2

Na patelnię pokrojonego pomidora i plasterki czosnku.

3

Dorzucić czosnek niedźwiedzi, pomidory suszone

4

Zredukować nadmiar płynu i dodać krewetki. Kilka chwil tylko je zagrzać, jak za długo będą na patelni to się bardzo skurczą i będą gumowate i twarde.

5

Dodać ugotowany al dente makaron kukurydziany (zacznijcie gotować przed zrobieniem sosu, bo sos się robi moment a na makaron jednak te 10 minut trzeba poczekać), wymieszać i gotowe.

6

To jest takie danie, które najlepiej smakuje świeżo zrobione i zjedzone:-)

Kukurydziane penne z krewetkami i czosnkiem niedźwiedzim
(Visited 504 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *