Tagliatelle z krewetkami i pieczonymi pomidorkami

Kategoria, , Tags, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Znakomite połączenie makaronu, krewetek i upieczonych pomidorków koktajlowych. Proste, szybkie danie (o ile macie już wcześniej upieczone pomidorki). Solidna porcja białka więc szczególnie polecam jako posiłek po treningu.

Wartości odżywcze

1 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii591
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 15.6g20%
Węglowodany 69.3g26%
Białko 40.8g82%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 66 g makaronu tagliatelle (3 "gniazdka")
 215 g surowych krewetek (waga po rozmrożeniu)
 65 g pieczonych pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 10 g masła
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

2

Polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

3

Krewetki rozmroziłam (zazwyczaj wyjmuję je przed pracą, jak wrócę to są gotowe do obróbki), wyczyściłam, zostawiłam same ogonki.

4

Przesmażyłam je na maśle z czosnkiem pokrojonym w plasterki, posypałam płatkami chilli.

5

Do krewetek dorzuciłam pomidorki uprzednio upieczone...

6

... na końcu dodałam ugotowany al dente makaron.

7

Całość doprawiłam pieprzem.

Składniki

 66 g makaronu tagliatelle (3 "gniazdka")
 215 g surowych krewetek (waga po rozmrożeniu)
 65 g pieczonych pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 10 g masła
 pieprz

Sposób przygotowania

1

Pomidorki przekroiłam na połówki, wyłożyłam na papier do pieczenia, skropiłam oliwą. Piekarnik na 200 stopni, ok 60-70 minut - zależy od wielkości pomidorków, musicie po prostu kontrolować sytuację. Ale polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

2

Polecam zrobić, bo są przepyszne! przechowuję je w szklanym pojemniczku w lodówce, na zimno równie smaczne jak na ciepło.

3

Krewetki rozmroziłam (zazwyczaj wyjmuję je przed pracą, jak wrócę to są gotowe do obróbki), wyczyściłam, zostawiłam same ogonki.

4

Przesmażyłam je na maśle z czosnkiem pokrojonym w plasterki, posypałam płatkami chilli.

5

Do krewetek dorzuciłam pomidorki uprzednio upieczone...

6

... na końcu dodałam ugotowany al dente makaron.

7

Całość doprawiłam pieprzem.

Notes

Tagliatelle z krewetkami i pieczonymi pomidorkami
(Visited 73 times, 39 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *